StoryEditorOCM
KalelargaČUDNE ZASTAVE U ZATONU

Vlasnici kuća natječu se u isticanju trobojnica s grbom NDH-a i američkih zastava, što žele njima poručiti?

Piše Zadarski.hr
6. kolovoza 2017. - 15:20
20170801_192647b

U Zatonu, malom turističkom mjestu pored Nina, pojedini vlasnici kuća natječu se u isticanju američkih stjegova koje kombiniraju s hrvatskom trobojnicom na kojoj je grb korišten za vrijeme NDH - javio je čitatelj portala Zadarski.hr koji nam je poslao i fotografije čudnih stjegova ispred jedne kuće u Zatonu koja se nalazi u ulici koja vodi prema uvali s ljekovitim blatom.

- Na nekoliko kuća u Zatonu viju se ovakve trobojnice kao i američki stijeg. Izgleda da je to postala moda ovdje - kazao je čitatelj.

Što vlasnici žele poručiti ovakvim zastavama? Možda da su proglasili "američko-ustaški suverenitet" na području Republike Hrvatske, u mjestu Zaton, kojega je inače, kao i veći dio Dalmacije i otoka, Pavelićeva tvorevina velikodušno predala fašističkoj Italiji.

Što se tiče SAD-a, zbog isticanja američkih stjegova i ustaške zastave na maršu neonacista u veljači u Zagrebu, Veleposlanstvo Sjedinjenih Država je službeno osudilo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s tom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata - izjavilo je tada Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

U svakom slučaju ovakvim isticanjem zastava vlasnici kuća u Zatonu krše Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Prema odredbama toga Zakona, isticanje krivo sašivene zastave kažnjivo je. U grbu i na zastavi Hrvatske, kako kaže Zakon, ne može se ništa mijenjati. Zabranjeno je i javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grbove ili zastave Hrvatske. Zakon o grbu, zastavi i himni propisuje i novčanu kaznu za prekršitelje u iznosu od 300 do 1500 kuna.

Hoće li je tko u Zatonu platiti za ovakve čudne zastave? Nekako nam se čini da - neće.

25. travanj 2024 11:32