StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: DANAS U GRADSKOJ UPRAVI

Komemoracija za Duška Kučinu, prvog gradonačelnika Zadra u samostalnoj Hrvatskoj

Piše Zadarski.hr
7. rujna 2017. - 17:02
Komemoracija1.JPG

Obitelj i suradnici Duška Kučine, prvog gradonačelnika Grada Zadra od osamostaljenja Hrvatske danas su se okupili u Velikoj vijećnici Grada Zadra. Na komemoraciji su govorili sadašnji gradonačelnik Branko Dukić, te njegov prethodnik Božidar Kalmeta.

Nekadašnji gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta prisjetio se razdoblja kada je bio zamjenik pok. gosp. Kučini. 

- Neosporno je, i to treba i danas reći, da je Duško Kučina bio veliki Hrvat i domoljub. Po tome bio poznat još iz gimnazijskih i fakultetskih dana.  Kao gradonačelnik  beskompromisno je stao iza politike koja je dovela do toga da Hrvatska postane slobodna i samostalna država. Volio je svoj grad kojeg je u to vrijeme trebalo obnoviti, a kao gradonačelnik uvijek je stavljao naglasak na gospodarstvo te zadarsku kulturu i kulturnu baštinu. Također, u fokusu je uvijek imao građane i nije bio impresioniran niti političkim niti bilo kojih drugim elitizmom.

Bio je beskompromisan, čovjek principa i načela i teško bi od njih odustajao.  Vjerojatno je i to bio razlog što je nakon osamnaest mjeseci odstupio. No i nakon toga dolazio je često do mene, često smo se viđali i razgovarali. Moram naglasiti da je Duško Kučina bio dio kontinuiteta politike koju su izabrali građani i koja je dovela do toga da je Zadar danas među najboljim gradovima u Hrvatskoj. Kučina je tu svoju dužnost obnašao časno i pošteno.

Gradonačelnik Dukić se osvrnuo na rad provg gradonačelnika sljedećim riječima: 

- S osjećajima dubokog poštovanja danas smo se okupili kako bi još jednom potaknuli uspomene na gospodina Duška Kučinu, prvog gradonačelnika našeg Grada. Obnašati dužnost gradonačelnika čast je i još veća obaveza, a svaka odluka nosi odgovornost prema pojedincu i društvu u cjelini. Zato sam s pozornošću slušao i riječi mog prethodnika Božidara Kalmete i suvremenika gospodina Kučine. I s ove vremenske distance tadašnji izazovi upravljanja gradom bili su neusporedivi s aktualnom problematikom - složeni, rizični, neizvjesni, obilježeni ratom i ratnim stradanjima. U to vrijeme tek su se formirali općine i gradovi u svom novom administrativnom ustroju i trebalo je uspostaviti nove oblike funkcioniranja, organizirati i ustrojiti gradsku upravu.

Sve to u vihoru rata, pod stalnom prijetnjom neprijateljskog topništva, sa ljudskim sudbinama branitelja, prognanika, bolesnika, djece i osoba starije životne dobi. Trebalo je mudrosti, hrabrosti, odlučnosti, ali ništa manje humanosti i požrtvovnosti. Jedno je sigurno: ovaj grad nije posustao niti u jednom trenutku, ovaj je grad ponosno i nepokolebljivo živio.

Doprinos tome svakako je bezrezervno dao i gospodin Duško Kučina koji se stavio na raspolaganje svojim sugrađanima, gradu i domovini i svoj rad utkao u našu zajedničku budućnost. A tu budućnost živimo već danas. Nestali su odavno ratni ožiljci, Zadar je danas komunalno i društveno potpuno novoizgrađeni grad, dinamičan i suvremen. Grad u kojemu se planira nova budućnost. Imam iznimnu čast stajati danas zadnji u redu svih dosadašnjih zadarskih gradonačelnika u samostalnoj Hrvatskoj, na ovaj način odati poštovanje i izraziti zahvalnost prvom gradonačelniku Grada Zadra gospodinu Dušku Kučini - rekao je dr. Dukić.

19. travanj 2024 13:50