StoryEditorOCM
KalelargaDONOSIMO TOČNE PODATKE

Znate li koliko je kvadrata Grad iznajmio na Poluotoku i koliko od toga zarađuje? Nećete vjerovati!

8. rujna 2017. - 15:47
stekati3.JPG

Grad Zadar je od početka ove godine do 5. rujna od najma javnih površina za djelatnosti koje su vezane za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu zaradio 5,3 milijuna kuna. Najviše je, naravno, prihoda stiglo od najma javnih površina za ugostiteljske stolove i stolice – ukupno se kroz cijelu godinu i sezonski iznajmljuje 5800 kvadrata na Poluotoku i 2000 kvadrata izvan tog dijela grada, ukupni prihod od tog najma je do 5. rujna ove godine bio nešto preko 2,8 milijuna kn.

Druge vrste najmoprimaca – kiosci, sve vrste štandova, mjesta za prodaju karata za izletničke brodove, prostori na kojima se prodaju kukuruz, slike, palačinke, baloni, kokice, mjesta za tetoviranje i portretiranje, te prostori ispred trgovina sa stalcima za izlaganje suvenira i razglednica, pokrivaju 1978 kvadrata površine i donose u gradsku blagajnu prihod od 2,5 milijuna kuna.

To znači da od najma javnih gradskih površina za ugostiteljstvo dobivamo najmanje novca s obzirom na veličinu iznajmljenog prostora: sve ostale djelatnosti pokrivaju tri puta manje prostora nego ugostiteljski stolovi i stolice, a donose zaradu tek za 300 tisuća kuna manje od površina na kojima su ugostitelji! Primjerice, za prodaju kukuruza, sokova, slika, palačinki te za tetoviranje i portretiranje koristi se 91 kvadratni metar koji donosi čak 487,8 tisuća kuna, što je čak 20 posto od prihoda od ugostiteljstva koje se raširilo na više od 80 puta većoj površini.

26. travanj 2024 07:46