StoryEditorOCM
KalelargaPROSVJED MALIH DIONIČARA BORIKA

Radili smo pod granatama za vojsku i prognanike, a sada nam vlasnici Falkensteinera nude 4 kune za dionice koje smo otplaćivali po 100 maraka!

Piše M. Kalajžić
21. rujna 2017. - 22:54
IMG-20170921-WA0000

Mali dioničari hotelske tvrtke Falkensteiner Borik, održali su u četvtak prosvjed ispred sjedišta tvrtke, nezadovoljni ponudom otkupa njihovih dionica koje bi sada, kažu, morali prodati u bescijenje, iako su ih godinama otkupljivali po višestruko većim cijenama. Podsjetimo, preostalim 50-tak malih dioničara koji imaju 5 posto dionica Borika, većinski vlasnik FTMG Development Gmbh iz Beča u Austriji nudi otkup po cijeni od 4 kune za svaku dionicu. Mali dioničari, bivši radnici, na to ne žele pristati, pa su pokrenuli spor na Trgovačkom sudu, a organizirali su i mirni prosvjed s kojega su upozoriti javnost da su – oštećeni.

- Uplatila sam 84 dionice koje smo mjesečno plaćali dva puta po 180 kuna, a te dionice su vrijedile 100 njemačkih maraka svaka, dok je moja plaća bila tisuću kuna, od čega pola u bonovima. Ogorčena sam i ljuta na sebe i ostale koji su nagovarali radnike da kupe dionice, da će to biti vrijednost koju ćemo ostaviti svojoj djeci i unucima, jer je Borik bio tada ime koje je bilo ponos u Hrvatskoj i prepoznat u Europi i svijetu, po svojim kuharima, barmenima, konobarima i radnicima. Plaće su nam bile male, jer se uvijek odvajalo za gradnju hotela, ali mi smo se nadali boljoj budućnosti. A sada su u novoj upravi, bez našeg prisustva, održali sastanak, izvlastili male dioničare i uplatili nekima 4 kune po dionici, što je više nego sramotno – kazala je u ime svojih kolega i malih dioničara bivša zaposlenica Borika d.d. Tanja Rodin, koja je bila zaposlena na obračunu plaća Borik d.d. od 1977. do 1995. godine.
- Prodali ste i marinu Borik i od toga nismo dobili ništa. Prošlog rata, od 90 do 95. naši su radnici imali radnu obvezu dolaziti na posao svaki dan, pod granatama, bez obzira odakle su putovali, jer su u našim hotelima bili umjesto gostiju vojnici, policija i prognanici. Svih njih je trebalo nahraniti i do 12 tisuća obroka dnevno i s malim brojem radnika radilo se danonoćno u uredima i po potrebi u kuhinjama, praonici, sobama... Nije bilo teško, sve za naš Borik. Ovu sramotnu vrijednost koju su nam ponudili da bi nas izvlastili i oduzeli nam bez dogovora sve, neće ovaj put proći nekažnjeno. Mi radnici smo na putu pravde, a narod kaže "oteto-prokleto". Pa neka mirno spavaju ako misle da su pravedni. Mi znamo da nema srca i duše u biznisu, ali ovakva otimačina i besramnost nisu odavno viđeni u Europi. Vi ste obnovili hotele i za to smo imali razumijevanja da nema dividende, ali vratite nam barem dio našeg uloga – poručila je Tanja.
Nakon što su smanjene plaće na 60 posto jer su u hotelima bili prognanici i vojska, a hoteli nisu poslovali, dosta je malih dioničara odustalo od daljnjeg otkupa, pa uglavnom imaju po 80 do 120 dionica. No i ono što imaju svedeno je u – bescijenje.
- Neki su svoje i prodali prije po višim cijenama, a oni sada nas preostale male dioničare žele istisnuti na što imaju pravo kao većinski dioničari, ali nude svega 4 kune po dionici što mi ne prihvaćamo. Nas 58 podnijeli smo preko odvjetnika Jurice Kvartuča tužbu i želimo da se vrijednost dionica korektno procijeni. Mirnim prosvjedom želimo upozoriti da se ne slažemo s tim što su oni nama ponudili – kaže bivša radnica Slavica Antonina.
 

17. travanj 2024 16:14