StoryEditorOCM
KalelargaDOZNAJEMO: VLADA NA ZATVORENOM DIJELU SJEDNICE ODLUČILA

Novi direktor Zračne luke Zadar bit će Josip Klišmanić!

Piše AVŠ
28. rujna 2017. - 21:31
Zadar-Airport-2

Josip Klišmanić novi je direktor Zračne luke Zadar!

Kako doznajemo, njegovo imenovanje na mjesto direktora skupštini zadarskog aerodroma danas je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Vlada RH i to u odluci koja je maloprije objavljena na njihovim web stranicama.

"Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima doneseni su zaključci kojima se skupštinama i nadzornim odborima strateških trgovačkih društava predlaže imenovanje predsjednika i članova uprava, sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednika i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, temeljem provedenih postupaka po objavljenim javnim natječajima.

Skupštini Zračne luke Zadar d.o.o. predlaže se imenovanje Josipa Klišmanića za člana Uprave –direktora".

Sa mjesta direktorice odlazi Irena Ćosić, inače dugogodišnja djelatnica Zračne luke koja je zbog svog iskustva u struci i nagrađenih rezultata slovila kao najizgledniji kandidat za nove četiri godine mandata.

Klišmanić, s druge strane, nema ni dana radnog staža u zrakoplovnoj djelatnosti, međutim, to nije omelo njegov izbor jer  Zračna luka Zadar jedina u Hrvatskoj od novog direktora na natječaju nije tražila da ima pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti.
 

Iako je baš taj poseban uvjet, zbog specifične djelatnosti zračnih luka, na inicijativu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo upisan kao nužnost u društvene ugovore svih domaćih aerodroma, u slučaju Zračne luke Zadar ta je odredba izbrisana.

Taj presedan dogodio se na skupštini ZLZ još krajem ožujka kada su predstavnici lokalnih suvlasnika, sada već bivši zadarski župan Stipe Zrilić, Krešimir Karamarko u ime Grada Zadra te Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji inzistirali na tome da zadarski aerodrom jedini u Hrvatskoj za direktora može izabrati osobu bez ijednog dana iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti.

Službeno objašnjenje bilo je kako "aerodrom nije zračna nego zemaljska djelatnost zbog čega poznavanje zrakoplovne djelatnosti nije nužno". Iako je pomoćnik ministra prometa Jure Šarić bio protiv ovakve odluke, bio je u manjini i prijedlog je na kraju prošao jednoglasno.

To da je izbor direktora zračne luke u Zadru više političko, a manje pitanje struke, danas je svojoj odlukom potvrdila i Vlada.

Josip Klišmanić diplomirani je ekonomist, do sada je radio kao direktor zadarske podružnice FINA-e, a bio je i gradski vijećnik iz redova HDZ-a.

 

16. travanj 2024 18:44