StoryEditorOCM
KalelargaAGONIJA OCA KOJI JE POČINIO SAMOUBOJSTVO U SPLITU ZAPOČELA JE 2012.

Nakon što mi je zlostavljao kćer, došao je kod nas na večeru i pitao je 'Je li tako da nam je bilo dobro?'

Piše M. Didić
12. listopada 2017. - 11:01
9181925

Iz teksta o slučaju nesretnog pomorca i pohotnog profesora, objavljenog 17. siječnja 2012. godine u "Slobodnoj":

Pomorac iz Splita (49) nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, zato što je u dubokom uvjerenju da mu je silovao kćer, 9. lipnja 2010. oko 22 sata došao do vrata stana svoga nekadašnjeg obiteljskog prijatelja, inače prosvjetnog radnika, te mu je, kako je sud utvrdio, četrdesetak puta mačetom, dužine 60 centimetara, udarao po blindo-vratima vičući: "Pedofilčino jedna, otvori vrata, ubit ću te! Ljudi, živite u blizini pedofila!"

Pomorac je u odsutnosti osuđen za kazneno djelo prijetnje, a njegova je "žrtva" (57) u jednom drugom postupku koji se vodi na Općinskom sudu u Splitu glavni akter priče u kojoj ga se sumnjiči da je u kolovozu 2009. nakon kupanja u jednom šatoru kod Omiša nad pomorčevom kćeri (tada 16) počinio spolni odnošaj zlouporabom položaja.

Profesor je uz pristanak roditelja odveo djevojčicu na kupanje, da bi je nakon toga doveo u šator, dirao je po intimnim dijelovima tijela, gdje je zavlačio i svoje prste, a cijelu ovu bolesnu seansu profesor je završio ejakulacijom po djevojčici.

– Moj slučaj sud je okončao vrlo brzo nepravomoćnom presudom, dok je u slučaju profesora, gdje je žrtva moja kći, održano samo jedno sudsko ročište i postupak je daleko od okončanja. Gledati moj "slučaj mačeta" izvan životnog i pravosudnog konteksta znači stigmatizirati mene kao roditelja i moju kćer kao žrtvu – rekao nam je ovaj čovjek koji do sada nije imao ni jednu prekršajnu, a kamoli kaznenu prijavu.

– Ja sam obišao cijeli svijet, ali mislim da nema ovako nakaradne države i pravosuđa kao što je naše. Kad sam devet mjeseci nakon tog nesretnog događaja konačno saznao za njega, otišao sam na ŽDO u Splitu prijaviti silovanje. Kada mi je zamjenica zadužena za slučaj rekla da tu nema silovanja, jer moja djevojčica tome monstrumu nije u šatoru rekla "ne!" i nije se uopće opirala dok joj je sve to radio, već sam bio toliko potresen da nisam znao gdje sam.

- Kad me je tužiteljica "podučila": "Da je vaša kći samo rekla 'ne', to bi bilo silovanje, ovako to nije", te me posavjetovala da idući put dođemo na ŽDO moja žena, djevojčica i ja pa da će ona već nešto vidjeti, poludio sam – govori nam ovaj čovjek koji se u međuvremenu razišao i od supruge, s kojom je u fazi razvoda braka, sve zbog toga što mu je mjesecima tajila za ovaj događaj u kojemu je žrtva njihova kći.

Kako nam priča, žena mu je, bojeći se njegove reakcije, samo rekla da je obiteljski prijatelj jako ljut na njihovu kćer. On tome nije pridavao veće značenje, dok jednog jutra nije od djevojčice doznao sve što se dogodilo.

– Ona mi je sve ispričala. Skoro me je infarkt udario! Učinio je to mojoj kćeri, koja mu je vjerovala i koja ga je poštovala. Djetetu za koje zna da boluje od osteomijelitisa, infekcija koštane srži, i to od svoje trinaeste godine. Sve je taj monstrum znao i to je ipak učinio.

Sjetio sam se i te večeri kad ju je doveo s kupanja u Omišu. Mala se na ljuljački u dvoru stisnula uz mater, a on je ostao kod nas na večeri i par puta djevojčici rekao: "Je li tako da nam je bilo dobro?"

Kada sam doznao sve, ubijalo me je doslovce sve vezano uz taj događaj. Razmišljao sam kako je, na primjer, mojoj kćeri bilo u vozilu s ovim monstrumom koji ju je nakon toga vozio kući.



Sjetio sam se da su me par dana nakon događaja silovatelj i njegova žena zvali da ih dočekam automobilom u trajektnoj luci jer su dolazili iz Splitske s Brača. On, koji je inače galamdžija, tada je bio nekako jako tih, ali tada nisam ništa znao pa nisam ni sumnjao – kaže čovjek.

Pomorac smatra da je vrhunac svega kad je profesorova žena rekla njegovoj da se njegova kći nije protivila da taj dan ide s njezinim mužem na more.

– Kao da je normalno da ona sa 16 godina u osobi od 55 godina vidi nekog partnera, ma to je bolesno. Ja i tu ženu krivim za sve ovo, ali tužiteljstvo očito tako ne smatra pa je diglo optužni prijedlog samo protiv njega – rekao nam je.

Pomorac do sada nije imao odvjetnika, ali kako stvari stoje, morat će ga uzeti. Pri presudi za mačetu misli da se nije cijenilo njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, da je 1,6 promila alkohola dobiveno samo puhanjem, a ne i vađenjem krvi, jer je u stanje smanjene ubrojivosti došao popivši, osim piva, i normabel prije odlaska na profesorovu adresu.

Ne želi platiti ni vještvo, koje u biti njemu ide u korist u slučaju "mačeta", ali ga je naručila država, točnije tužiteljstvo, a ne on. Ne sviđa mu se ni preinačavanje silovanja u blaže kazneno djelo, a pogotovo ne sporost na Općinskom sudu u Splitu.

– Cilj je svih ovih radnji zatezanja i otezanja napraviti me luđakom, koji je infišao u događaj koji se nije ni dogodio i zbog toga mačetom skoro ubio dvoje uglednih građana. Zato mene profesor, dok ova dva procesa protiv mene i njega traju, i dalje tuži. Već sam za 16. veljače dobio poziv da se moram javiti na Općinski sud u svojstvu okrivljenika.

- Profesor od mene traži sto osobnih dohodaka jer sam dopisom u obliku e-maila izvijestio Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta o njegovu činu, upozoravajući ih gdje on radi i u kojoj su opasnosti djeca s kojom radi. Isto tako, profesor od mene traži 6000 kuna za razbijena blindo-vrata, koja sam razbio kritične večeri, za što sam nepravomoćno i osuđen. Profesor, kojemu se sudi za vrlo gnusno djelo, ima vremena i toliko je neopterećen da stigne tužiti mene za vrlo banalne stvari u odnosu na ove o kojima ja govorim. I prije ovog razgovora popio sam normabel.

- Život mene i moje obitelji više nije isti. Djevojčica i mama odselile su se iz našeg zajedničkog stana, život nam se urušio, a ja se svaki dan lomim u košmaru jer mislim da pravo i pravda u ovom slučaju ne idu istom stranom ulice – završava svoju priču ovaj čovjek kojemu je jedina utjeha da je cijenjen u svom poslu, za koji je i dobro plaćen. Sve ostalo ovisi o faktorima koje je spomenuo, a koji su izvan njegove ovlasti.

25. travanj 2024 01:15