StoryEditorOCM
KalelargaOTIŠLI TURISTI, STIGLI "MEŠTRI"

Opet počelo "renoviranje" prostora - Zadranima do proljeća "bijeli papiri" na izlozima

Piše M. Kalajžić
8. studenog 2017. - 15:50
izlog

Početkom studenoga na Poluotoku se opet počela "ukazivati" ista pojava koja se u staroj gradskoj jezgri događa svake jeseni – tzv. sindrom bijelih papira na izlozima trgovina, ugostiteljskih lokala i drugih poslovnih prostora.

Nakon ljetne sezone (i posezone), početkom zime, većina poslovnih prostora na Poluotoku zatvara svoja vrata sve do proljeća, pravdajući se raznim "renoviranjima" i "preuređivanjima", a radi se zapravo o izrazitoj sezonalnosti, praksi rada u turističkoj sezoni kad su promet i zarada izuzetno visoki, da bi se nakon završetka sezone prostore zatvorilo do iduće "žetve" na proljeće, kako bi se izbjeglo plaćanje raznih obveza, plaća zaposlenika, poreza, troškova zakupa itd. Trka za profitom tako staru gradsku jezgru svake godine pretvara u "zimsku pustinju" u kojoj i vlastiti građani postaju stranci.

Kako taj sidrom izbjeći ili barem ublažiti jer on nije fer ni prema onima koji nastavljaju raditi tijekom cijele godine – pitali smoMladena Maltu, predsjednika zadarskog Udruženja obrtnika i predsjednika Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore.

- Sve je više sezonskih obrta, to je činjenica, vjerojatno iz razloga rentabilnosti i načina poslovanja. Stvarno ih je sve više, a tih će "bijelih papira" nakon Nove godine biti još. Mislim da tu gradska uprava treba naći neki model kako to smanjiti u određenom dijelu. Ima nekih dobrih primjera iz drugih gradova koje im namjeravamo prenijeti. Tražimo da se odvoji cjelogodišnje i sezonsko poslovanje. Inicijativa postoji i uskoro će se dogoditi sastanak obrtnika s gradskom upravom, pa ćemo i to predložiti da se stimuliraju određenim mjerama oni koji posluju cijele godine, za razliku od onih koji rade samo sezonski - najavljuje Malta.

Više je načina, od manje cijene poslovnog prostora u vlasništvu Grada za cjelogodišnji rad i javne površine, do još nekih primjera drugih gradova koje će obrtnici prezentirati Gradu kako bi se vidjelo možemo li i u Zadru primijeniti takva rješenja koja su u drugim sredinama donijela rezultate.

Da grad 'ne umre'

- Činjenica je da će Poluotok do Uskrsa biti prazan. Nešto će još biti do Nove godine, a poslije se bojimo da će se većina pozatvarati. Treba reći da se zatvaranje "Supernove" nakon poplave odmah osjetilo na Poluotoku koji je koliko-toliko živnuo, pogotovo trgovački centar na Relji, ali i gradska jezgra. No, pitanje je koliko će takva situacija potrajati, a obveze za cjelogodišnji rad su stalne svih 12 mjeseci, od najma, do djelatnika, svih drugih obveza kojih ima puno. Grad može stimulativno djelovati u svojim prostorima, ali nisu svi prostori u vlasništvu grada, već su privatni. Postoje i tu načini stimuliranja cjelogodišnjeg rada, ali te ćemo prijedloge prvo izložiti gradskoj upravi da vidimo kako će oni na to reagirati. Neki su gradovi našli načine kako tome doskočiti i mi moramo ići u tom smjeru jer ćemo u suprotnom dobiti grad koji nije za građane, nego isključivo za turiste. Planiramo sastanak s gradskom upravom od kojega puno očekujemo jer nešto se treba napraviti. Nije to nekakav pritisak da netko prođe jeftinije, nego način da se teret ipak iskompenzira, da nam grad "ne umre" u smislu građana i društvenog života - zaključuje Mladen Malta.

Renoviranje prostora do dva mjeseca je opravdanje, ali renoviranje od studenog do travnja, gdje se zapravo ništa ne renovira, znamo što znači. Mnogi će sad zatvoriti, pa do Uskrsa. Definitivno je to ružno vidjeti - dodaje na kraju predsjednik zadarskih obrtnika.
 

Sve je na lokalnoj samoupravi
- Nedavno smo imali okrugli stol u Zagrebu o temi kako vratiti sadržaje i dušu gradovima, na kojemu su bili predstavnici Zagreba, Varaždina, Virovitice... Nije taj problem izražen samo u Zadru, ali je kod nas posebno vidljiv jer mi imamo turističku sezonu u kojoj imamo prenapučenost ljudi, a poslije pustoš koja nastane zimi, u čemu su zapravo naši građani najveće "žrtve". Tamo sam sudjelovao kao predsjednik Ceha trgovine HOK-a i rekao sam da su svi ključevi rješenja uvijek u lokalnoj samoupravi. Oni mogu naći načina da nešto naprave. Grad se pokrenuo u smislu adventa i klizališta, ali to je jedan mjesec. Doduše, prije tri, četiri godine nismo ni to imali, sad, kako će to sve skupa završiti, vidjet ćemo. Godina je duga, treba izdržati. Jučer je bio kišan dan, promet je jedan – dva računa. Kako će ove zime biti? A treba platiti radnika, sve obveze idu... – dodao je Malta.
23. travanj 2024 18:28