StoryEditorOCM
KalelargaDODIJELJENE JUBILARNE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Jasni Ančić uručeno priznanje za glavnu žensku ulogu

Piše JL
25. studenog 2017. - 12:45
ostavljam_te11-081216

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održala se jubilarna 25. dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore.

Na svečanosti koju zovu i 'hrvatskim Oscarom', večeras su proglašene najbolje predstave, a to su "Črna mati zemla" Zagrebačkog kazališta mladih (najbolja dramska predstava), "Sherlock Holmes" Zagrebačkoga kazališta mladih (najbolja predstava za djecu), "Gospoda Glembajevi" Hrvatskog narodnoga kazališta u Zagrebu (najbolji balet) i "Otello" Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci (najbolja opera).

Nagrada za najbolju režiju dramske predstave pripala je Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave "Črna mati zemlja" ZKM-a, za najbolje dirigentsko ostvarenje u operi Filipu Pavišiću za dirigiranje opere "Tosca”  u produkciji HNK u Osijeku te za najbolje koreografsko ostvarenje u baletu Leu Mujiću za koreografiju "Gospode Glembajeva" u produkciji HNK u Zagrebu.

O najboljima su odlučivala tri žirija: Lela Margitić, Lada Džidić, Zijad Gračić, Sanja Marin i Enes Vejzović (žiri za dramu), Mirjana Bohanec-Vidović, Tonči Bilić i Mladen Janjanin (žiri za operu), te dr.sc. Svebor Sečak, Bruna Reić i Tina Zubović (žiri za balet). Rad žirija koordinirala je tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marija Filipović.

U nastavku pročitajte popis svih dobitnika.

Dobitnici Nagrada hrvatskoga glumišta 2017.

DRAMA

Za najbolju predstavu u cjelini

“Črna mati zemla” Kristijana Novaka / Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih

Za najbolje redateljsko ostvarenje

Dora Ruždjak Podolski za režiju predstave “Črna mati zemla”

Glavna ženska uloga                                            

Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi “Ostavljam te”  

Glavna muška uloga                                            

Borko Perić za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara”  

Sporedna ženska uloga                                                     

Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi “Črna mati zemla”  

Sporedna muška uloga       

Siniša Popović za ulogu Nikole u predstavi “Ljudi od voska”

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina                                                            

Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi “Zbunjoza” (ženska uloga) i Robert Budak (muška uloga) za ulogu u predstavi “Taksimetar” 

LUTKARSKE PREDSTAVE ILI PREDSTAVE ZA DJECU I MLADE

Za najbolju predstavu                                                                 

“Sherlock Holmes” Ane Tonković Dolenčić prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.                                                    

Ženska uloga       

Anja Đurinović za ulogu u predstavi “Igra se nastavlja”

Muška uloga                                                                       

Siniša Novković za ulogu u predstavi “Od atoma do stanice”

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta “Marin Držić - Viktorija od neprijatelja” premijerno izvedenog na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama.

RADIO DRAMA

Za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami (dodjeljuje se  bijenalno svake  neparne  godine)           

Ozren Grabarić za ulogu u radio  drami “Mrtve duše, 3. dio“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja

Za najbolja redateljska ostvarenja u TV drami (dodjeljuje se bijenalno svake neparne godine)  

Goran Kulenović za režiju TV serije “Crno – bijeli svijet“ (2. sezona - 1. epizoda).

OPERA

Za najbolju predstavu u cjelini

“Otello” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje

Filip Pavišić za dirigiranje opere “Tosca” Giacoma Puccinija u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Ženska uloga                                                                          

Lana Kos za ulogu Elvire u operi “Ernani” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu

Muška  uloga                                                                         

Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi “Don Carlo”  Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Elija Boncompagnija,  u režiji Dereka Gimpela i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina                

Matija Meić za ulogu Figara u operi “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta pod dirigentskim vodstvom Natalie Murray Beale, u režiji Mauricija Garcíe Lozana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

BALET

Za najbolju predstavu u cjelini

“Gospoda Glembajevi“ prema Miroslavu Krleži na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje

Leo Mujić za koreografiju i režiju baleta „Gospoda Glembajevi“ na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u produkciji Hrvatskog Narodnog kazališta u Zagrebu.

Ženska uloga         

Iva Vitić Gameiro za ulogu Julije u baletu „Romeo i Julija“ na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Patricea Barta i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Muška  uloga      

Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu „Derviš i smrt“ na glazbu Gorana Bojčevskog u koreografiji i režiji Igora Kirova u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i 63. Splitskog ljeta;

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina

Marta Kanazir za ulogu Titanije u baletu „San Ivanjske noći“ na glazbu raznih autora  u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt “Pogledaj me”

SCENOGRAFIJA – drama, opera ili balet  

Dinka Jeričević u operi “Tosca” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Filipa Pavišića, u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

KOSTIMOGRAFIJA – drama, opera ili balet

Manuela Paladin Šabanović u baletu “Gospoda Glembajevi” na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova u koreografiji i režiji Lea Mujića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

NAGRADA ZA SVEKOLIKO UMJETNIČKO DJELOVANJE

Zdenka Heršak (drama) i Vladimir Kranjčević (opera)

25. travanj 2024 23:18