StoryEditorOCM
KalelargaHAC OBJAVIO UPOZORENJA ZA VOZAČE

'Tijekom vikenda očekuju se obilniji snijeg i olujni vjetar. Evo gdje će biti najkritičnije'

Piše Zadarski.hr
8. prosinca 2017. - 20:00
snijeg

Prema prognozi DHMZ-a, obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama.

Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te  apeliramo na  vozače  da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na  put bez zimske opreme.

Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama autocesta bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  HAC-a, gdje korisnike mole da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Vožnja u zimskim uvjetima – savjeti za sigurnu vožnju

- Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti i ograničenjima

- Nemojte pretjecati ralice,  ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i Vašeg vozila.

- Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas

- Izbjegavajte naglo kočenje

- Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.

- Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas.

- Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.

- Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata.

- Provjerite vremenske uvjete i stanje na cesti prije kretanja na put. Tijekom putovanja, uvijek se informirajte putem radija (informacije o stanju u prometu) o trenutačnoj situaciji na cesti.

19. travanj 2024 06:51