StoryEditorOCM
KalelargaS 50 MILIJUNA KUNA NEPOVRATNOG NOVCA

Projekt dnevnih bolnica kreće u siječnju

Piše Ana Vučetić Škrbić
12. prosinca 2017. - 11:07
bol

Veliki europski projekt izgradnje dnevne bolnice u Zadru, vrijedan 50 milijuna kuna, odvija se po planu, nema nikakvih kašnjenja u rokovima, a prvi konkretni koraci očekuju se nakon Nove godine.

Potvrdio nam je to jučer zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc.

Iako je prvotno, kad se ugovor potpisivao, bilo najavljeno kako će sredinom jeseni u krugu bolnice početi rušenje stare zgrade Zaraznog odjela, na čijem će mjestu u roku od tri godine niknuti potpuno novi objekt u kojemu će biti smještene dnevne bolnice čak četiri odjela: Pulmologije, Onkologije, Dermatologije te obnovljene Infektologije, velika poplava u Poliklinici sve je druge planove stavila na čekanje.

– Nažalost, dogodila nam se izvanredna situacija, zbog čega je sve drugo stavljeno sa strane i usmjereno na Polikliniku, prvo na uklanjanje štete i popravke, a onda na nabavljanje opreme. S druge strane, projekt dnevnih bolnica financira se europskim novcem i u tom je slučaju procedura vrlo opsežna i dugotrajna. Bolnica mora svaku brojku i podatak dostaviti na analizu državnoj agenciji za ugovaranje, tako da nam sam projekt zapravo određuje tempo – kaže Karuc.

Kako za sada stvari stoje, s realizacijom projekta, prvo s rušenjem zgrade Zaraznog, trebalo bi krenuti u siječnju. Od rušenja te zgrade do sada se više puta odustajalo jer bolnica nije imala novca za veliki građevinski pothvat, međutim, s novcem iz europskih fondova to je postalo realnost. Riječ je o točno 50 milijuna kuna u potpunosti nepovratnog novca kojim će se izgraditi četiri nove dnevne bolnice te adaptirati i opremiti Dnevna bolnice Službe za kirurgiju, koja je izgrađena, ali nije adekvatno opremljena.
 

25. travanj 2024 11:08