StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: TIJEKOM REKONSTRUKCIJE KOLINIKA NA LIBURNSKOJ OBALI

Otkriveni ostaci mletačkih bedema iz 16. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a!

Piše Iva Ivanac
11. siječnja 2018. - 17:27
bedemi_liburnska6-110118

Radovi na obnovi i rekonstrukciji kolnika na Liburnskoj obali doveli su do otkrivanja ostataka mletačkih bedema iz 16. stoljeća, koji su bili dio fortifikacijskog sustava grada Zadra za obranu od Turaka.

– Zahvaljujući obnovi prometnice uspjeli smo uživo vidjeti ostatke mletačkih bedema za koje znamo da postoje već dulje vrijeme jer se nalaze na planovima i skicama grada Zadra iz 1570. godine – rekla nam je Timka Alihodžić, kustosica zadarskog Arheološkog muzeja i voditeljica arheološkog nadzora radova na području Liburnske obale.

Otkriveni bedemi bili su izvan današnjih granica bedema na Muraju i nalaze se paralelno s bastionom između ulaza u ribarnicu i vrata Sv. Krševana. Pronađeni bedemi najvjerojatnije su dio izvornog mletačkog obrambenog sustava izgrađenog prema planovima poznatoga talijanskog arhitekta Michelea Sanmichelija koji je zaslužan što je sustav zadarskih utvrda, dugačak gotovo tri kilometara, prošle godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

– Do sada smo otkrili oko 60 metara bedema, a, prema našim saznanjima, dio fortifikacijskog sustava se pruža dalje prema moru, tako da se nadamo da ćemo otkriti i ostatak obrambenog sustava – kazala nam je Alihodžić, dodajući kako su konzervatori stalno na terenu te da oni postavljaju uvjete kako bi se bedemi pravilno zaštitili.

– Za sada ne vjerujem da će bedemi biti prezentirani, no ako bude postojala mogućnost za njihovu prezentaciju, to će se svakako napraviti, barem na dijelovima – rekla je Alihodžić, napominjući kako na terenu nisu pronađeni nikakvi predmeti iz tog razdoblja zbog brojnih prethodnih intervencija provedenih na tom području.

– U prošlosti je na Liburnskoj obali bilo mnogo građevinskih radova koja su na mjestima čak i blago oštetila bedeme. No, drago nam je da smo ih konačno otkrili tako da ih možemo dokumentirati i sačuvati – zaključila je Alihodžić.

18. travanj 2024 20:14