StoryEditorOCM
KolonaGLADNI I ZLI

Kad je točno trenutak u kojemu se shvati „sad smo u Hrvatskoj“, pa krene nered?

9. siječnja 2017. - 21:10
Velebitska_

Jedan moj dobar prijatelj priča mi kako je posjetio poznanika u Švicarskoj. Došao on po njega automobilom na kolodvor, pa dva, tri sata „panulali“ po tom švicarskom gradu tražeći - obilježeno mjesto za parkiranje. Našli ga na kraju nakon duže vožnje i kruženja, jedva. Ali njegov je poznanik na kraju parkirao na propisano mjesto, platio parking, pazeći da ne bi slučajno prekoračio vrijeme i mjesto.

Evo njega idućega ljeta u Zadar, stigao također automobilom iz Švicarske. Pokupio svoga poznanika u Zadru pa krenuo s njim u gradsko središte, na piće. Ljetno je bilo doba, puno turista i automobila, gužva kao u tom švicarskom gradu. Ali on svojim automobilom švicarskih registracija – puf, na prvu zelenu površinu. I lijepo - parkirao.

Nije izdržao moj začuđeni prijatelj, pa ga upita:

- Dobro kako smo u Švicarskoj panulali tri ure za parkingom, a ovdje u Zadru odmah na travu?

- E, što ti je tu čudno – odgovori mu poznanik. Pa sad smo u Hrvatskoj, "objasni" on našem Zadraninu.

I sve je zapravo rekao tom rečenicom.

Čim se stigne u Hrvatsku, prestanu važiti pravila, zakon, red. Ovdje možeš što hoćeš i kako hoćeš, nitko te ništa ne pita. Nema više panulanja po gradu za obilježenim mjestom za parking, nema plaćanja računa, samo snalaženje, muvanje, švercanje, varanje…

Kad se dogodi taj „klik“u glavi? Je li odmah nakon slovensko-hrvatske granice ili par kilometara dalje? Kad je točno taj trenutak u kojemu se shvati „sad smo u Hrvatskoj“, pa krene nered? Čak se i stranci, Švicarci, Nijemci, Austrijanci počnu tako ponašati i za tren im popusti stega i disciplina čim stignu kod nas.

Razlog je vrlo jednostavan. Vide kako se mi ponašamo, pa računaju, ako domaći tako rade, možemo i mi. Ako mi ne poštujemo vlastitu zemlju, zašto bi nam je stranac poštovao? Kad smo na portalu Zadarski.hr počeli objavljivati takve primjere parkiranja, vožnje kamiona po Kalelargi, smeće u prostoru…, suočili smo se s pravim bijesom dijela domaćih ljudi kojima nije bilo jasno što nam to toliko smeta.

A kad ti isti odu u Švicarsku ili Austriju, „panulaju“ po tri ure tražeći parking.

Pognute glave.

19. travanj 2024 18:14