StoryEditorOCM
KolonaMOGU LI TRIBINE ODLUČITI O IDUĆEM GRADONAČELNIKU ZADRA

Tko zapravo stoji iza Tornada koji otvoreno napada Kalmetu?

1. ožujka 2017. - 17:08
prosvjed_tornado2-100217

Sat vremena nakon što su predstavnici Udruge navijača Tornado Zadar (UNTZ) na konferenciji za novinare iznijeli svoje viđenje stanja u KK Zadar, Slobodna Dalmacija i Zadarski.hr ponudili su predsjedniku Tornada Luki Buljatu veliki intervju. Predsjednik Buljat, pomalo zatečen našom zamolbom, rekao je da ne želi davati intervjue, ali ukoliko imamo nekih pitanja neka mu ih pošaljemo pismeno i da će on na njih odgovoriti.

Kako smo inzistirali da to ipak bude razgovor koji će prije objave biti autoriziran, Buljat je rekao da će nas o konačnoj odluci obavijestiti za desetak minuta, nakon što obavi konzultacije. Buljat nas međutim nije više nazvao, pa smo ponovno zvali Vicu Gendu, likvidatora UNTZ-a, koji nam je rekao da Buljat neće davati intervjue niti jednom mediju, da su upravo održali konferenciju za novinare (na kojoj Buljat nije bio zbog spriječenosti) i da je takva odluka trenutačni stav UNTZ-a. Naše inzistiranje na objašnjenju ("čemu predsjednik Udruge ako ne može samostalno javno istupati") i obaveznoj autorizaciji razgovora nije međutim naišlo na razumijevanje pa smo tako ostali uskraćeni za odgovore na čitav niz pitanja koje je Tornado potaknuo svojim djelovanjem unatrag nekoliko zadnjih tjedana.

Vodstvo Tornada, naravno, ima legitimno pravo na ovaj način komunicirati s medijima i nije nam namjera to osporavati, ali takav depersonalizirani i distancirani odnos, "skrivanje" iza kolektivnog MI, ima svoju cijenu. A ona se očituje u sve prisutnijem javnom pogovoru koji se može svesti na jedno pitanje: Tko zapravo stoji iza "novog" Tornada i "kroz njega" govori?

Bez obzira na motive pa i vjerodostojnost tih pogovora, više je razloga zašto je potrebno ta pitanja otvoreno i javno problematizirati i zašto se baš pitanje navodnog Tornadovog "trbuhozborca" nameće kao jedno od glavnih uoči predstojeće kampanje za lokalne izbore.

Prvo konstatirajmo da su sva dosadašnja problematika vezana uz KK Zadar i odnos Tornada prema voljenom klubu, oduvijek bili prvorazredno političko pitanje. Politika se od kluba nikada nije odmakla, naprotiv, prečesto je imala i otvorene i skrivene "dealove" s Tornadom, tako da sve što se događa u klubu događa se pod izravnim utjecajem politike, odnosno HDZ-a.

Zbog toga je teško ne uočiti politički zaokret koji je Tornado doživio zadnjih nekoliko mjeseci, praktički od listopada prošle godine, kada su mirno prosvjedovali na Narodnom trgu, pa do danas, što uostalom i sami ističu. U tom vremenu, ukratko, njihovo skandiranje zbog nezadovoljstva rezultatima i stanjem u klubu evoluiralo je od domobranskog "uprava odlazi" do vrlo konkretnog "je** vas Božidar Kalmeta".

Kulminacija tog izravnog prozivanja gradonačelnika Kalmete kao najodgovornije osobe za katastrofalno stanje u klubu dogodila se na svečanom otvorenju Kneževe palače, kad je nekoliko desetaka tornadovaca Kalmeti poslalo poprilično neugodnu poruku u društvu premijera Andreja Plenkovića. Koji, ne zaboravimo, još uvijek nije donio konačnu odluku o Kalmeti kao kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zadra na idućim lokalnim izborima.

Drugo, promjena političke paradigme u Tornadu u javnom je pogovoru odmah dobila svoje "prave autore". Bez obzira što je stvarno moguće da su Tornado preuzele mlade i depolitizirane snage, i što bi to bilo sjajno za budućnost te navijačke skupine, malo tko uistinu vjeruje da iza njihovih priopćenja, uključujući i posljednje pročitano na konferenciji za novinare, inače neuobičajeno precizno i analitički dosljedno sročeno, stoje mladići (studenti) koji su se prvi put predstavili javnosti. Zato gradom kolaju raznorazne priče i teorije prema kojima su ti mladi entuzijasti tek lutke na koncu koje pokreću skriveni lutkari koji za cilj imaju instrumetalizaciju Tornada za neke svoje dugoročne političke i poslovne ciljeve.

Iako za takvu pretpostavku još nitko nije iznio nikakav opipljiv argument ili dokaz, brojne okolnosti otvaraju prostor raznoraznim nagađanjima, a mi ćemo iznijeti samo neka.

U otvorenom napadu navijača na Kalmetu jedni tako vide ambicije lokalne političke opozicije da preko Tornada, kao pouzdanog "glasa naroda", Kalmeti i HDZ-u nanesu značajnu političku štetu na idućim lokalnim izborima. Protivnici takve teze međutim tvrde da se posljednji javni istupi Tornada, garnirani detaljnim informacijama o kaotičnom funkciniranju kluba, naprosto ne uklapaju u rukopis najglasnijih oporbenjaka (Pupić Bakrać, Noveselović, Gaši...) i da je to prije "maslo" nekoga iznutra. Nekog tko jako dobro poznaje unutrašnji ustroj i fukcioniranje kluba ili tko je vrlo blizak vodstvu kluba i gradskoj upravi. To bi pak značilo da Tornado kao svoj paravan koriste suprotstavljene struje unutar lokalnog HDZ-a, odnosno vladajućih struktura, koje Kalmeti, ali možda još više i Plenkoviću, šalju jasnu i nedvosmislenu poruku da ovdašnji HDZ nije tako monolitan kao što se želi predstaviti, te da ne žele svi u stranci Kalmetu za kandidata na izborima.

Kao ljude iz sjene koji pokreću novi Tornado spominju se i imena nekih ambicioznih poduzetnika iz područja sportskog menadžemnta koji u eventualnom Kalmetinom političkom padu i gubitku kontrole nad klubom vide svoju priliku za preuzimanje kontrole nad klubom u smislu ubrzavanja procesa privatizacije. Međutim ni ta, kao ni ostala nagađanja, za sada nemaju nikakvu javnu potvrdu.

Kao najmanje moguća, ali ipak moguća teorija, navodi se da Tornado infomacijama brifira netko politički potpuno neovisan, ali odlučan da se pod svaku cijenu suprostavi sadašnjim upravljačkim stukturama, makar iza kulisa ili za početak iza kulisa. To "duboko grlo" navodno je spremno pomoći Tornadu artikulirati svoju opravdanu zabrinutost za stanje u klubu na način da javnost konačno stekne povjerenje u njih kao mogućeg čimbenika promjene, kao što se to dogodilo s Torcidom i Našim Hajdukom u Splitu. U tom kontekstu govori se da se sadašnje vodstvo Tornada zapravo odmetnulo od struktura kluba koje su ih na to mjesto i dovele i navodno držale pod svojevrsnom kontrolom.

Kako god bilo i kako god se priča s Tornadom i KK Zadar bude razvijala – od bojkota Višnjika u korist Jazina i odnosa Tornada prema Kalmeti pa do međustranačkih i unutarstranačkih konflikata uoči predstojećih izbora - sve dok klubom bude drmala politika, kao što to radi zadnjih 25 godina, rezultati KK Zadra bit će ogledalo političkog uspjeha zadarskog HDZ-a. I za to će samo oni biti ili krivi ili zaslužni.

Ne Tornado.

20. travanj 2024 12:56