StoryEditorOCM
KolonaGLADNI I ZLI: UGASIMO ZADARSKI KARNEVAL

Sad kad su maske pale priznajmo: za ovakve maškare koje već odavno nemaju smisla i 20 kuna je previše!

3. ožujka 2017. - 09:49
maskare_doma11-280217

Sad kad su maske pale i kad smo se kolektivno posuli pepelom, možemo nedvojbeno kazati – Zadarski karneval, onakav kakav je postojao u underground verziji osamdesetih godina ispred kafića Gina, a i kasnije, kad je u 90-tim postao mainstream roba u velebnim prikazanjima s balkona Gradske uprave, definitivno je propao i više ne postoji, odnosno od njega su ostale tek neproznatljive mrvice.

Diverzija koju su u nedjelju, na Velikoj karnevalskoj povorci (ovo "Velikoj" je upitno), napravili bokanjački Bleke i konji, čini se, malo tko je skužio. Uz zvuke TBF-a i njihove "Odjeb je lansiran", najluđa zadarska maškarana skupina poslala je s poštanskog motorina jasnu poruku organizatorima maškara - a preko Turističke zajednice i Gradske uprave to je zapravo adresirano na glavnog "kapa", gradonačelnika Božidara Kalmetu - da na njih s ovakvim karnevalom više ne računa, jer njega, karnevala, zapravo više i nema, jer karneval je s falšim maskama postao sam život u Zadru pa dodatna maškaranja više i nisu potrebna...

Nakon što je davno potekao u Varoši iz entuzijazma ljudi, od Zadarskog karnevala nekoliko godina uzimala se solidna lova, a kad je novca nestalo, potrošio se i karneval i ideja i entuzijazam, ne nužno tim redom.

Osim Karnevalića 057 koji još jedini ima smisla jer mu se vesele barem djeca iz vrtića i njihovi roditelji, ostali karnevalski dani svedeni su samo na komercijalnu upotrebu u Varoši s nakanom da se u subotu navečer napune ugostiteljske terase sa živim bendom i maskama, a sve ostalo je zapravo propalo i ne postoji.

Bilo je otužno gledati večer pokladnog utorka kada doslovno "pasa" nije bilo u gradu, iako se nešto maskirane mladosti te večeri spustilo na Poluotok ne bi li pronašli barem djelić onoga o čemu su im roditelji možda pričali. Osim u kafiću Doma gdje su organizirali glazbeno scensku izvedbu "Povratka u Dolinu ćupova" kojom su povezali tradiciju zadarske Varoši i maškara, ništa se zapravo drugo bitnije nije događalo.

I Velika maškarana povorka u nedjelju samo je razotkrila siromaštvo Zadarskog karnevala, pa je protestno dijeljenje kuna koje su Bleke i konji dobili za svoju grupnu masku od koje su na kraju odustali, u jednakim apoenima od 20 kuna okupljenim ljudima na Narodnom trgu, zapravo bilo jedino pažnje vrijedno u čitavim maškaranim svečanostima koje to odavno nisu.

Zbilja, možda bi bilo bolje ugasiti sve to skupa i ostaviti da se opet kroz koju godinu dogodi spontano, iz zadarskih kala, entuzijazmom i dišpetom, da opet progovori i vrati se nekadašnji varoški duh, nego da se ovako pravimo da imamo Zadarski karneval, a imamo zapravo jedno veliko ništa.

I dvadeset kuna previše je za takav fijasko.

23. travanj 2024 23:59