StoryEditorOCM
KolonaPOSTOJI LI "POUČAK ANTE BOŽIĆA"?

Dragi Zadrani, slobodno možete parkirati na Narodnom trgu! Uz samo jedan uvjet...

17. ožujka 2017. - 12:50
zabranjen_parking5-240315

Zadarski umirovljenik Ante Božić je "sretni dobitnik" pravomoćne sudske presude po kojoj resornoj gradskoj tvrtki "Obali i lučicama" nije dužan 63.000 kuna za višegodišnje kazne zbog parkiranja na Poluotoku. Ma koliko izgledala unaprijed izgubljena, njegova pravna bitka nije postala besmislena, možda je besmisleno samo njegovo očekivanje da mu se netko ispriča za sve muke i poniženja kroz koja je godinama prolazio.

Osim što je i ovaj slučaj podsjetio na već poznatu provaliju hrvatskog pravosuđa u kojemu su u identičnim predmetima mogući posve različiti ishodi, pitanje dana glasi: postoji li nešto što bi se moglo nazvati "Poučak Ante Božića"? Postoji ih više.

Evo jednog mogućeg odgovora: Dragi Zadrani, slobodno možete parkirati nasred Narodnog trga, gradskim vlastima pod nosom! Ali, da biste mogli razgrnuti stolove "Lovre", "Sunturista" i "Jadere" i onda parkirati vlastiti automobil bez straha da će vam ga odnijeti "pauk", morate zadovoljiti jedan uvjet – morate imati suglasnost gradske vlasti!!

Teško je to za izračunati, ali valjda ne postoji ništa skuplje od pravne države i ljudskih prava. To zna sva sirotinja ovog svijeta. Ima milijun primjera, evo samo nekih "ljudskih" i "ustavnih prava": na dostojanstvo, na rad, na čisti zrak i vodu, na sva druga čudesa od kojih vas obuzme neviđena sreća što živite u uređenoj pravnoj državi gdje ljudska prava cvjetaju na sve strane. Na papiru. U praksi ide nešto teže, jer sve to nemilo košta, sva ta prava na ovo i ono, prava djece, odraslih, starih, ovih i onih. Skupo je to, nemamo mi tog novca.

Dobro, nigdje u svemu tome nema ljudskih prava na parkiranje na Narodnom trgu, to je istina. Ipak se radi o reprezentativnoj javnoj površini, kamo bismo dospjeli da svatko parkira gdje mu padne na pamet. Recimo usred gradskog parka...

E, tu valja stati: ako dovoljno rano ustanete ili u grad dođete u neko gluho doba, možete bez ikakve bojazni od "pauk-policija" tandema parkirati baš usred Gradskog parka Vladimira Nazora! Samo morate prethodno zadovoljiti nekoliko uvjeta: morate biti zaposlenik jedne od tri škole koje u tom parku rade ili gradske tvrtke "Nasadi" i morate na vidno mjesto staviti onaj znak iz kojega će to i "pauku" i policiji biti jasno.

Kako je to moguće, ako sve vlasti na planeti, pa i ova naša, zadarska, trube da su "svi građani jednaki pred zakonom"?! Kako to da zaposlenici škola i "Nasada" mogu parkirati u gradskom parku, a nitko drugi od bezbrojnih "građana jednakih pred zakonom" to ne smije?! Ne zaboravite, ne radi se o privatnom nego javnom prostoru.

Evo kako: oni za to imaju dopuštenje gradskih vlasti!! Njima je to odobrilo Gradsko vijeće, a vama nije. Jednako tako, gradska je vlast dopustila i samoj sebi svoja osobna vozila parkirati u "gradskoj garaži" na Muraju, pa i gradskim činovnicima koji žive na Poluotoku!? Županijska je pak vlast to isto dopustila "svojima" koji parkiraju u dvorištu županijske zgrade. Zašto tamo nitko od građana ne smije parkirati? Zato što "nije vlast" ili nema dopuštenje, propusnicu ili nekakav plavi papirić na kojemu stoji ono "P". Toga "P" nema ako vlasti ne dopuste.

Kakvog onda smisla ima sva ta priča o jednakosti pred zakonom?! Zašto zaposlenik gradske ili županijske uprave ili bilo kojeg gradskog poduzeća može parkirati na notornoj javnoj površini, a nitko drugi ne može?! Ako je to tako, a godinama se uvjeravamo da je upravo tako, zbog čega bi, k vragu, bilo nezamislivo da odjednom i vaša auta osvanu na Narodnom trgu?!

Samo morate zatražiti da vam vlast to dopusti. Kad dopuštenje dobijete, tog trenutka sva baljezganja o pravnoj državi i jednakosti (svih!) građana pred zakonom postanu eto to, baljezganja. Pravo na parkiranje na javnoj površini uz dopuštenje vlasti tako funkcionira kao počasni "milijunti" dokaz o dominaciji političke volje nad svim ustavnim i zakonskim odredbama, pravilima, pa i elementarnom pristojnosti.

Svi trenutni "vlasnici vlasti" imaju objašnjenje za nevolje građana s parkiranjem: nije to ni lako rješivo ni jeftino, treba izgraditi javnu garažu, taj problem imaju svi gradovi na svijetu, to je teško... Dođu vam suze na oči: pa tko je tim ljudima ikada rekao da je lako biti vlast, makar bila i dobro plaćena?! Da je lako riješiti problem manjka parkirnih mjesta?! I da je, eto, lako ostvariti obećanje o "pripuštanju pravne države na naše ulice" ili zapošljavanju sve one djece koja jedva čekaju prvi let za Irsku?!

Anti Božiću i njima bi sve to trebalo temeljito objasniti. A to je ono što sigurno nije lako. Izgleda da je najlakše sam sebi dati pravo na ono plavo "P".

20. travanj 2024 10:47