StoryEditorOCM
KolonaTKO TO DEZINFORMIRA JAVNOST?

Snježana Jurinić: Nikad nisam bila predsjednica Skupštine KK Zadra! Google kaže drukčije...

25. srpnja 2017. - 20:10
jurinic-161116

- Žalosno je da povremeno javnost iz kojekakvih razloga biva dezinformirana.

Izjavila je to Snježana Jurinić, članica Izvršnog odbora Športske zajednice Grada Zadra i zamjenica gradskog pročelnika za kulturu i sport u sklopu intervjua Zadarskom listu.

Prije nego je počela opsežno i do u najmanji detalj analizirati situaciju nastalu ulaskom KK Jazine Arbanasi u Premijer ligu s posebnim naglaskom na financiranje kluba do kraja ove godine u jednom zadarskom dnevniku, dobro upućena Snježana Jurinić je poželjela rasvijetliti jedan od bolnih primjera dezinformiranja javnosti.

- Dužna sam prvo istaknuti da nisam predsjednik skupštine KK Zadar s.d.d., nikad nisam to ni bila, a kako je nedavno pogrešno napisano u jednoj tiskovini, izjavila je Snježana Jurinić.

Možda nećete vjerovati, ali jedno je sigurno: zaista se radi o dezinformiranju javnosti! Samo, pitanje je tko to tamo laže i dezinformira javnost. Najmanji je problem što Snježana Jurinić niti jest niti može biti "predsjednik" ičega, jer bi na takvoj poziciji mogla biti jedino - "predsjednica".

Dokaz da netko laže bio je uočljiv, javno plasiran i dostupan na službenoj stranici Košarkaškog kluba Zadar, istog onog Kluba čija predsjednica Skupštine Snježana Jurinić, po vlastitoj tvrdnji, nikada nije bila. Ali, kada u Google ukucate "uprava kk zadar",  otvori se adresa www.kkzadar.net na kojoj su navedeni članovi Uprave KK Zadra s punim imenima i prezimenima: Boris Skroće je direktor, Darko Kasap, Dario Nakić, Dario Jurin, Željko Predovan, Luka Kolanović i Tomislav Čukelj su članovi Nadzornog odbora, a Branko Skroče je sportski direktor.
Da, ali tko je na čelu Skupštine KK Zadra? Vražji Internet kaže: predsjednica Skupštine je – Snježana Jurinić.

Netko, dakle, stvarno dezinformira javnost! Jer, na službenoj Internet stranici KK Zadra trebale bi biti jednako tako službene informacije kao što su one na internet stranicama Grada Zadra, vlasnika tog Kluba i poslodavca Snježane Jurinić. Osim ako se na službenim stranicama raspadnutog Kluba ne nalaze bilo službene bilo neslužbene dezinformacije, a "vlasnici" to, je li, ne znaju.

Javni istup zamjenice pročelnika otvorio je i neka druga pitanja. Evo što o financiranju KK Jazine Arbanasi kaže Snježana Jurinić:

- Po Programu javnih potreba za 2017. KK Jazine Arbanasima je isplaćeno 150.000 kuna, a preostalo je za isplatu 150.000. U tom dokumentu nije bilo predviđeno sudjelovanje u kvalifikacijama za Premijer ligu, kaže ona dodajući da je UO za kvalifikacije predložio dodatnih 120.000 kroz rebalans. Tako će Jazine Arbanasi do kraja ove godine ukupno dobiti 270.000 kuna, što, objašnjava Jurinić, "nadilazi onih izračunatih 232.000". Zamjenica pročelnika potom poentira:

- Da netko želi biti zločest, mogao bi se doslovce držati spomenutoga programa i reći "oprostite, tamo nema kvalifikacija i nismo vam dužni to podmiriti". To bi bilo kruto stajalište, ali s čvrstim uporištem u zakonu, uredbama i drugim aktima.

Evo i dodatnog, usporenog snimka:

- Da je netko želio biti kruti birokrat, nikad ne bi te kvalifikacije podmirio.

Kako se, zašto i s kakvom argumentacijom onda odustalo od "čvrstog uporišta u zakonu, uredbama i drugim aktima"?! Što je dovelo do odustajanja od "krutog stajališta" i dovelo do primjene nekog neutvrđenog "mekog stajališta" bez "čvrstog uporišta u zakonu, uredbama i drugim aktima"?! Ako su "kruto stajalište" i "čvrsto uporište" zakoniti, je li "meko stajalište" bez "čvrstog uporišta" u stvari - nezakonito?! Ili se radi o nekakvoj sivoj zoni diskrecijske odluke nekog "nekrutog birokrate" o isplati gradskog novca Jazine Arbanasima?

U istupu Snježane Jurinić učestalo se spominju zakoni, akti, uredbe, pravilnici, normativi, programi, revizorski nalazi, jer "svaka lipa javnoga novca dodijeljena je sukladno zakonima, uredbama, pravilnicima" jer "nikad nećemo djelovati mimo zakona" ili "popuštati pred neutemeljenim optužbama ili pritiscima".

Nije poznato jesu li to učinili, ali svakako bi bilo dobro da su ovo pročitali istražitelji USKOK-a koji su svojedobno upali na Stanove i u NK Zadru, među ostalim, ozbiljno posumnjali u višemilijunsko odlijevanje gradskog novca u privatne džepove. Gdje li su se u vrijeme dok je pir trajao zagubili zakoni, uredbe i pravilnici i je li i tada postojala tako čvrsta volja da se netko odupre pritiscima?

Ili su gradske službe tek naknadnom pameću ili nekakvom tajanstvenom javnom nabavom stekle muda? 

18. travanj 2024 14:25