StoryEditorOCM
KolonaGOSTI OD PAPIRA

Kad se podvuče crta Vir je u studenome zapravo imao 219 noćenja "pravih" turista, svih ostalih 67.993 su od – vikendaša!

8. prosinca 2017. - 14:49
promocija_vir3-120315

 

Tijekom studenog u Hrvatskoj ostvareno 13 posto više noćenja nego lani, objavila je ovoga tjedna Hrvatska turistička zajednica prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).

Prema tim podacima u studenome je najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, a zatim slijede Zadarska županija (137 tisuća noćenja), Kvarner (129 tisuća noćenja) i Istra (115 tisuća noćenja)...

Nakon što smo objavili tu informaciju prema kojoj je Zadar (mislili smo na Zadarsku županiju) drugi po noćenjima u studenome u Hrvatskoj, iz Vira smo dobili "jezikovu juhu" s pojašnjenjem kako nije u pitanju Zadar već – Vir, odnosno od 137 tisuća noćenja u studenome u Zadarskoj županiji, oko 75 tisuća noćenja ostvareno je na Viru, a 30 tisuća u Zadru, te u ostalim gradovima i općinama zajedno još 30-tak tisuća.

A zapravo se, budimo iskreni, radi o "igrama brojki", nekoj vrsti "šarene laže" koju su spremno prihvatile i turističke zajednice i gradovi i općine i ministri i političari, pa i - mediji. Caka je naime u onom "sitnom" detalju: komercijalnih i nekomercijalnih objekata.

Vir je s 68.212 ostvarenih noćenja iza sebe ostavio sve perjanice i elitna odredišta hrvatskog turizma. Točno, ali u - segmentu nekomercijalnog smještaja gdje Vir bilježi 67.993 noćenja, što znači da se na komercijalni smještaj odnosi svega – 219 gostiju.

Drugim riječima, ništa od kolona autobusa Južnokoreanaca, Nijemaca, Austrijanaca ili Engleza u studenome na Viru. Radi se o domicilnim vikendašima u nekomercijalnom smještaju, koje su Virani samo precizno i detaljno pobrojali (kako im to nalažu i propisi), a onda ih prema sustavu zbrajanja turističkih podataka (koje će očigledno trebati mijenjati) - pribrojili u turistički promet te tako došli do fascinantnih obaranja rekorda čak u studenome.

A zapravo je u Viru noćilo 219 "pravih" turista!

Nije se ovakav slučaj dogodio samo s Virom već s još nekim vikendaškim destinacijama, gdje su se vlasnici vikendica počeli precizno brojati i svrstavati u turistički promet. Zašto ne, ionako plaćaju godišnji paušal pa ih to ništa ne košta, a dobro zvuči lokalnim turističkim zajednicama, načelnicima, ministrima... Samo jedina mala sitnica u svemu tome remeti senzaciju, a to je što takvi podaci zapravo - nisu istiniti, bolje rečeno nisu korektni.

Radi se o brojčanim "turistima od papira", poput Potemkinovih sela u Rusiji.

20. travanj 2024 12:12