StoryEditorOCM
Moj ljubimacNA SKIJANJE S LJUBIMCEM

Imate li zimogroznog psa, ne zaboravite i njegovu putovnicu...

13. siječnja 2017. - 14:05

Ako ne nađu privremeni smještaj ili makar "tetu čuvalicu", brojni ljubitelji skijanja i ove će godine na snježne padine sa sobom povesti svoga četveronošca. A ako imaju sreće da im njihov ljubimac voli boravak na snijegu, imat će lijepu prigodu za još intenzivniji boravak u prirodi. Većina vlasnika već zna pravila ponašanja na snježnim stazama, no, zlu ne trebalo, nije zgorega ponoviti neke stavke.

Psi koji lako podnose hladnoću s guštom će trčati po snježnim livadama. A sasvim je sigurno da će se tijekom igre rado mašiti za snijeg. I rado ga degustirati. Mala količina neće naškoditi, no ipak budite oprezni. U snijegu često zna biti raznoraznih nečistoća koje mogu nauditi zdravlju psa. Ako se pojede u većoj količini, snijeg kod psa može izazvati upalu grla, ali i proljev. Stoga, ako primijetite da se pas čudno ponaša, kašlje, ima temperaturu, bira samoću, svakako posjetite veterinara.

Osobito opasne za pse mogu biti prometnice na koje se, protiv zaleđivanja, bacaju smjese soli i antifriza. Štoviše, riječ je o otrovnim kombinacijama koje kod psa mogu izazvati i teška trovanja. Pas u kontaktu s njima dolazi lizanjem šapa, stoga evo još jednog savjeta: prigodom dolaska u kuću, odmah mu ih operite.

Snijeg i komadići leda lako se mogu zavući među prste i iziritirati nježnu kožicu. Da bi se izbjegle neugodnosti, potencijalno stvaranje ranica ili infekcije, poželjno je pažljivo ošišati dlaku među prstima. Upravo se u tim malim čupercima skrivaju komadići leda, grumenčići snijega koji psima mogu izazivati i probleme kod hodanja.

Psa na snježne padine ne smijete puštati bez nadzora. Na njega bi mogao naletjeti neki od skijaša i sam može lako postati njihova meta. Ako na sebi nema zaštitno odijelo, dobro ga je s vremena na vrijeme prebrisati suhim ručnikom, i pritom uglavnom proći dio trbuha i nogu. Leđa, posebice ako je riječ o psu s dugom, gustom dlakom, nemojte intenzivno prebrisavati kako snježne nakupine još više ne biste gurnuli u njegovu poddlaku.

Ima pasa koji hladnoću ne vole. Takvi će radije vrijeme provoditi u toplim sobama. Nemojte ih tjerati vani, a kada već moraju izići, navucite im zaštitnu odjeću. Ako pas s vama dulje boravi na snijegu, a posebice je manje pasmine, svakako ga treba dobro utopliti.

Kako bi mu se sačuvala toplina, prvo mu navucite neki odgovarajući džemper, koji možete i sami lako napraviti od starog dječjeg komada odjeće. A preko njega stavite mu neki komad vodonepropusne odjeće, na skijaškim stazama čak to može biti i snježno odijelo. S takvom opremom vaš pas može i dugotrajnije boraviti na hladnom zraku. No ako, usprkos svemu tome, primijetite kako pas vani drhti, znajte da mu je onda prilično hladno. I svakako ga što prije utoplite i vratite kući.

Neki vlasnici svojim psima čak običavaju kupiti i specijalne natikačice ili obuću za šetnju po snijegu. No to je već ipak stvar afiniteta. Naravno, i želje i volje psa da to i nosi, s obzirom da velik broj njih ne prihvaća rado takve modne novitete. Psima je svakako prihvatljivije riješenje neka od zaštitnih krema, vazelin, ili specijalna mast koja na papučicama šapa stvara zaštitni sloj. I kao takvu preporučuju je i ljubitelji i vlasnici pasa, kao i veterinari.

Još nešto vrlo važno, koliko god snijega bilo oko vas, ne zaboravite u šetnju prirodom sa sobom ponijeti i vodu. No s napomenom kako ne smije biti hladna, te je kao takvu nemojte davati ni u kućnom ozračju. Posebice ne kada se pas nakon šetnje, onako razdragan, razgiban i žedan, nagne nad posudicu.


Ne zaboravite i njegovu putovnicu
Ako sa psom odlazite izvan granica Hrvatske, u zemlje EU-a, bez obzira na nepostojanje nekog ograničenja, ne zaboravite sa sobom ponijeti njegovu putovnicu. Vodite računa o tome da pas mora biti uredno cijepljen i čipiran. Ako psa sa sobom vodite u zemlje koje nisu članice EU-a, obvezno prije odlaska posjetite veterinara. Da ne bi bilo, e nisam znao, e nisam mogao, e nisam se na vrijeme sjetio...

 

ZIMOGROZNI
Ima pasa koji hladnoću ne vole. Takvi će radije vrijeme provoditi u toplim sobama. Nemojte ih tjerati vani, a kada već moraju izići, navucite im zaštitnu odjeću

 

20. travanj 2024 10:49