StoryEditorOCM
Zdravljesamo četiri eura

Znanstvenik godinama istražuje ljude koji znaju tajnu: oni koji najduže žive jedu ovaj doručak

Piše MOZAIK SD
12. prosinca 2023. - 16:25

U zabačenom dijelu Nicoye u Costarici Dan Bettner otkrio je najzdraviji doručak na svijetu.

"Pod crvenim krovovima od crijepa desetak ljudi se budi svako jutro oko 4 sata. Pale vatru u glinenim pećnicama, stavljaju posude za kuhanje začinjenog graha i miješaju tijesto od kukuruznog brašna", piše blic.rs.

‘Jedna žena odvoji komad tijesta veličine golf loptice, stavi ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu tortilju. Stavlja ga na vruću glinenu ploču na kojoj se tijesto diže, a zatim ga savija u savršenu tortilju‘, opisuje Bettner.

‘Na drugom kraju štednjaka trojica miješaju grah s lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Mahune se lagano krčkaju oko sat vremena, nakon čega se pomiješaju s rižom‘, dodaje.

Što ovo jelo čini tako zdravim?

Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata s nižim glikemijskim indeksom od cjelovitih žitarica Crni grah sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje ima u borovnicama. Bogate su, čiste crijeva, snižavaju krvni tlak, reguliraju inzulin te su bogate folatima, kalijem i vitaminima B skupine.

Kombinacija graha i riže stvara kompletan protein, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline potrebne za dug život. Prema riječima Bettnera, ukupna cijena ovog doručka je oko četiri eura.

Crni grah sadrži iste antocijane (aminokiseline) koje ima u borovnicama. Bogate su, čiste crijeva, snižavaju krvni tlak, reguliraju inzulin i pune su folata, kalija i vitamina B.

Nixtamal tortilje

Komponente:

2 šalice kukuruznog brašna

1/4 žličice sode bikarbone

1 1/2 šalice tople vode iz slavine (još vode ako je potrebno)

folija za pecenje

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte kukuruznu krupicu i sodu bikarbonu.

Dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete mekano tijesto.

Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji pet minuta.

Na čistoj i suhoj radnoj površini lagano mijesite tijesto jednu minutu.

Podijelite ga na 16 jednakih loptica - veličine manje šljive.

Razvaljajte tijesto u krugove između papira za pečenje.

Stavite rešetku ili limenu posudu na jaku vatru, a zatim stavite tijesto da se peče 30 sekundi.

Okrenite hvataljkama i kuhajte dok se ne skuhaju, još oko 30 sekundi dok se na tortiljama ne stvore mjehurići.

Prebacite na čistu kuhinjsku krpu i poslužite dok je toplo.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 05:12