StoryEditorOCM

scuba skenerVolonteri iz podmorja Lošinja uklonili više od 30 kubika otpada! Pogledajte fotografije

Piše Ivana Grgić
24. travnja 2024. - 10:04

Kada je u pitanju ekološka akcija na otoku Lošinju, Scuba skener poziv ne odbija: izuzetno gostoprimstvo Nene Starčića iz SubSeaSon-a već je samo po sebi dovoljan razlog, a uz odličnu organizaciju, osjećaj da smo mogli pomoći u čišćenju ovog divnog akvatorija dodatno nas je proteklog vikenda potaknuo na odlazak tamo, bez obzira na nepovoljnu prognozu i nešto niže temperature zraka i mora.

Akciju "More zna, otok pamti“ već su po šesti put, uoči Dana planeta Zemlje, 22. travnja, održali Institut Plavi svijet, SubSeaSon i TZ Grada Maloga Lošinja, uz financijsku i tehničku potporu Grada Malog Lošinja, Komunalnih usluga Cres - Lošinj, Jadranka turizma, Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Jadranka trgovine, Lošinjske plovidbe - brodogradilišta, Lošinjskog muzeja, Ronilačkog centara Top Dive, Lučke kapetanije, Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Mali Lošinj, Srednje škole Ambroza Haračića, Lošinj parkinga, GOF, Centra za usluge u zajednici Mali Lošinj, udruge Ruka u ruci i Izvor, SRD Udica i SRD Škarpina te brojnih pojedinaca.

U akciji se 20. travnja čistitio okoliš i podmorje luka u Malom Lošinju i Nerezinama, dok se istog dana u suradnji s mjesnim odborima čistio i okoliš u Velom Lošinju, Ćunskom, Artatorama i Punta Križi. U nedjelju 21. travnja čistila se uvala Čikat.

Pripremili smo opremu pa, uz ostale ronioce kojih je ukupno na svim lokacijama bilo čak 75, pronašli svoje mjesto za ulazak u more na Lošinjskoj rivi. Dobili smo „elitnu“ lokaciju, gotovo najbližu centru, što je podrazumijevalo kraću rutu za nošenje teških boca, ali i nešto više posla pod morem, obzirom da je centralni dio luke najviše zatrpan otpadom. Moram priznati da ulazak u more nije bio lagan, temperatura je bila bliža zimi nego proljeću, ali što je – tu je, uvijek je lakše kad se obuče odijelo i prione poslu. Nakon prvotnog šoka, zaključila sam da ipak nije strašno, zapravo je more bilo toplije nego prošle godine, šesnaest stupnjeva je sasvim ok.

image
Ivana Grgić/Cropix

U moru se pronašlo svega: staklenih čaša, boca i tegli, čepova, naočala, automobilske gume te velika količina plastike u raznim oblicima, od čega veliki broj dječjih igračaka, romobila i bicikala koje na šetnicama i rivama u igri lako završe u moru. U posebnu kategoriju spada odbačeni ribolovni alat kojeg na svakom uronu pronalazimo u velikim količinama.

Da ne bude sve tako crno u akciji se pronašlo i nešto možda vrijedno... Kao i prošle godine, kada je pronađen veći ulomak amfore, ova ekološka akcija iznijela je na površinu još jedan manji arheološki nalaz. Kako sami nismo znali o čemu se točno radi pitali smo za mišljenje Zrinku Ettinger Starčić, instruktoricu ronjenja i podvodnog arheologa, ravnateljicu i savjetnicu Lošinjskog muzeja u čijem se sklopu nalazi i jedinstveni Muzej Apoksiomena posvećen samo jednom jedinom eksponatu, brončanom kipu mladog atleta – Apoksiomenu. Dobili smo odgovor: "novovjekovna stolna posuda".

image
Ivana Grgić/Cropix

Cresko-lošinjska skupina otoka bila je nekada glavno sjecište pomorskih trgovačkih puteva. Ustaljene rute i sidrišta, kao i dobro zaklonjene uvale činile su ovdje plovidbu sigurnom, barem po povoljnim vremenskim uvjetima. Velika količina brodova koja je ovuda kroz stoljeća prošla rezultirala je i brojnim arheološkim artefaktima na morskom dnu. Zbog toga je na svakom uronu oko Lošinja moguće pronaći neki manji ili veći arheološki nalaz.

Drugi se dan čistila uvala Čikat gdje je vrijeme bilo blagonaklono prema nama, kiša je prestala, a sunce zagrijalo naša još uvijek mokra ronilačka odijela. Nakon sinoćnjeg večernjeg druženja još uvijek pomalo neispavani poslušali smo brifing i ponovno se raspodijelili po pozicijama. Pridružila sam se ekipi iz ATJ Lučko, Udruge ATJ 90 Diver, USPDR Ajkule iz Rijeke, JVP i DVD Mali Lošinj te Abys sub-u Mali Lošinj kako bi snimila vađenje nevjerojatne količine od 120 automobilskih guma s dna uvale. Gume s nekadašnjeg lukobrana uoči obnavljanja su samo bačene u more, a sada je bila potrebna snaga i vještina specijalnih postrojbi kako bi se one izvadile na površinu.

Ostatak ekipe čistio je područje oko Podvodnog arheološkog parka, u sklopu ronilačkog centra TOP Dive gdje se među izlošcima nalaze replike topova iz XVI stoljeća, strojnice iz II. svjetskog rata, ali i replika antičkog brončanog kipa atlete "Apoksiomena" iz 2.-1. st. Prije Krista. Svake godine uoči sezone organizira se čišćenje oko parka kako bi se ovi izlošci roniocima prikazali u što ljepšem svjetlu.

image
Ivana Grgić/Cropix

Osnovni cilj akcije "More zna, otok pamti" je podizanje svijesti o problemu otpada na morskom dnu i plažama te promicanje održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša. Ove je godine u akciji je sudjelovalo 286 ronioca, volontera i građana koji su iz lošinjskog podmorja i s obala zajedničkim snagama uklonili više od 30 m3 otpada, uz dodatnih 120 automobilskih guma iz uvale Čikat.

image
Damir Zurub/Cropix

- Eko akcija More zna otok pamti 2024 je i ovaj put prikupila zavidan broj zaljubljenika u podmorje i naš otok, a nadam se da smo i mi opravdali ime dobrog domaćina svim sudionicima te ćemo svakako nastojati i naredne godine još kvalitetnije upotpuniti program u skladu s našim mogućnostima. Hvala još jednom svima na dolasku i sudjelovanju! – poručio je Neno Starčić nakon završene akcije.

Gostoprimstvo su definitivno opravdali, a mi smo spremni pomoći i iduće godine...

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
03. svibanj 2024 16:17