StoryEditorOCM
PromoKANDIDAT ZA NAČELNIKA PREKA

Jure Brižić: Porodiljne naknade u Općini Preko podižemo do 60 tisuća kuna

Piše PR tekst
6. svibnja 2017. - 12:42
IMG-20170417-WA0009a

Jure Brižić, aktualni predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Općine Preko, najmlađi je HDZ-ov kandidat za načelnika općine u Zadarskoj županiji na lokalnim izborima, koji će se održati 21. svibnja. Ovaj tridesetogodišnjak u politiku je ušao 2009. godine postavši predsjednikom Mladeži HDZ-a Preka, a na čelo Općinskog odbora HDZ-a Općine Preko izabran je 2015. godine nakon odlaska Ante Jerolimova. Za program kojim svojoj stranci namjerava osigurati još jedan mandat u Općini Preko kaže da je konkretan i zasnovan na stvarnim potrebama stanovnika svih mjesta.

- Cijeli program zasniva se na ostanku i opstanku mladih na otoku te stvaranju uvjeta za povratak onih koji su otišli. Želimo stvoriti uvjete za cjelogodišnji život na otoku, a ne samo u dva ljetna mjeseca. Iako nam je blizina grada prednost, nekada je i mana jer se ljudi previše oslanjaju na taj grad i ne vide ono što ih okružuje na otoku. A ovdje imamo sve, od odlične infrastrukture, dobre prometne povezanosti, tempo života je kudikamo zdraviji i prirodniji od gradske užurbanosti, mladi čovjek ovdje se može baviti turizmom i poljoprivredom, može se baviti svojim malim hobijima... Imamo vrtić, stvaramo uvjete za jaslice u Preku, imamo modernu školu. Dakle, mlada obitelj s djecom ovdje ima sve uvjete za kvalitetan život, ističe i najavljuje kako će se već od sljedeće školske godine nastava u OŠ Valentina Klarina u Preku održavati u jednoj smjeni.

Općina Preko, naime, u suradnji sa Zadarskom županijom, dovršava projektnu dokumentaciju za adaptaciju i gradnju tri nove učionice, ugradnju lifta i uređenje sanitarnog čvora prilagođenog osobama s invaliditetom. A osim toga, dodaje Brižić, školska sportska dvorana, koja je sada zauzeta cijeli dan, bit će slobodna poslije 15 sati i moći će je koristiti sportski klubovi i udruge.

-Od jeseni ćemo imati i logopeda jer samo u školi, nažalost, imamo 57 učenika s različitim poremećajima u govoru i komunikaciji, a tu su još i vrtićka djeca. Logoped će biti zaposlen u vrtiću, plaćat će ga Općina Preko, ali će pola radnog vremena raditi sa školskom djecom. Mislim da mi na otoku Ugljanu, za razliku od drugih otočnih sredina i nekih ruralnih krajeva u zaleđu, možemo biti zadovoljni primarnom zdravstvenom zaštitom. Tu prije svega mislim na organiziranost hitne medicinske pomoći i gliser čiju je kupnju inicirala Općina Preko, stoga kad razgovaramo o dobrim uvjetima za život u našoj općini, te stvari ne smiju se prešutjeti jer su one naprosto činjenica, tvrdi Brižić. Prostora za napredak i još bolje rezultate ima i u turizmu, koji se ne smije prepuštati inerciji i dobrim ili lošim klimatskim promjenama.

- Mi, srećom, ne moramo izmišljati nikakve priče, samo ove koje imamo, od netaknute prirode, projekta Avantura otok, Mulina i antičkih maslinika, moramo dobro upakirati i prodati. Volio bih da se u tom dijelu više povežemo s otokom Pašmanom i drugim mjestima na Ugljanu jer mi smo jedna rivijera, praktički jedan otok, i mnoge stvari možemo zajedno pokrenuti i odraditi, uštedjeti na troškovima, a imati veću dobit. Puno je projekata koji se mogu tako odraditi i ja ću sigurno dugoročno raditi na tome, najavljuje, a na pitanje koji su projekti koji se kratkoročno, u nadolazećem četverogodišnjem mandatu mogu ostvariti, kandidat za načelnika Općine Preko ističe da će mu jedan od glavni ciljeva biti potporama demografskim mjerama.

Tako će se naknade za novorođenčad podići u znatnoj mjeri (7500 kn - za prvo dijete, 15.000 kn - za drugo dijete, 30.000 kn - za treće dijete, 60.000 kn - četvrto i svako ostalo dijete...). Isto tako najavljuje povećanje naknada umirovljenicima (za primanja do 1000 kn - naknada 300 kn, za primanja do 1500 kn - naknada 200 kn, za primanja do 2000 kn - naknada 100 kn), nastavak sufinanciranja školskih udžbenika i stipendija studentima.

- Na drugome je mjestu rješavanje prometne infrastrukture, odnosno novog ulaza u Preko. Napravljeno je idejno rješenje, sljedeći su korak građevinska i lokacijska dozvola, a onda otkup zemljišta. Budući da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira rekonstruirati državnu cestu kroz otok D 110 i u toj rekonstrukciji pločnik koji je krenuo iz Preka trebao bi ići sve do Mulina, i ulaz u Preko će se nadovezati na tu rekonstrukciju. Realno, smatra Bržić, stvarna provedba tog projekta mogla bi početi kroz tri godine. Među strateškim su projektima i nastavak gradnje mreže kanalizacije, nastavak katastarske izmjere u mjestima Poljana, Lukoran, Ugljan i dovršetak izmjere u Preku i Sutomišćici, nastavak projekata financiranih iz EU i nacionalnih fondova po kojima je Općina preko među vodećima u Zadarskoj županiji, nastavak uređenja maslinskih i biciklističkih putova u sklopu projekta Avantura otok te nastavak ugradnje LED javne rasvjete, 2. i 3. faza , za što je izrađena kompletna projektna dokumentacija.

- Projekti o kojima razgovaramo su ostvarivi jer su zasnovani na realnim financijskim i kadrovskim potencijalima općinske uprave. Mi smo nova snaga i zalažemo se za čiste odnose, čistu i afirmativnu kampanju. Iako smo mladi, imamo iskustva, dokazali smo da znamo. Općina Preko povukla je samo prošle godine više od osam milijuna kuna iz raznih fondova i to nešto govori. Na tom tragu želimo nastaviti raditi i unaprijediti sva mjesta, ne praveći razliku među njima, a prijavljivanje razvojnih projekata ključno je i jedino moguće ako želimo ići naprijed, zaključuje Jure Brižić, kandidat za načelnika Općine Preko Hrvatske demokratske zajednice.

 

23. travanj 2024 14:38