StoryEditorOCM
PromoIZABERITE NAJBOLJE

Birajmo sportsko ime Dalmacije 2017.

Piše Slobodna Dalmacija
7. siječnja 2018. - 12:28
sp-ime-dalmacije

Početak je godine, stiglo je i vrijeme da Slobodna Dalmacija izabere i potom proglasi najbolje sportaše i sportašice, momčadi i ekipe u Dalmaciji za proteklu 2017. godinu. Prosinac je opet bio vrijeme kada su se u nekim sportovima događale bitne stvari, završnice kup natjecanja... Stoga smo pričekali da ispratimo 2017. godinu, da dočekamo i zadnji sučev zvižduk i na miru sumiramo što su to predstavnici dalmatinskih klubova u protekloj godini napravili.

Kako će izbor funkcionirati ove godine?  Glasovat će se u četiri kategorije, za najboljeg sportaša, sportašicu, momčad i ekipu, a posebni žiri Slobodne Dalmacije proglasit će i najveću nadu dalmatinskog sporta. To je uvijek posebno "osjetljiva" kategorija jer je puno generacija u kojima doista imamo pregršt medalja. Stoga, uvijek je teško i pomalo nepravedno izdvojiti jednoga iz "ćupa" svjetskih prvaka.

Najbolji sportaš

Pošalji Rezultati

Najbolja sportašica

Pošalji Rezultati

Najbolja momčad

Pošalji Rezultati

Najbolja ekipa

Pošalji Rezultati

U četiri kategorije za koje se glasuje putem internetskih portala probrali smo one koji su u protekoj godini pobjeđivali, osvajali medalje ili na neki poseban način zadivili hrvatsku i svjetsku sportsku javnost. Tako se u kategoriji sportašica našlo i mjesto za Dinu Levačić, djevojku koja je postala prva Hrvatica koja je preplivala kanal La Manche. Članica Kluba daljinskog plivanja Split preplivala je dionicu od čak 45 kilometara za 11 sati i 42 minute. Barbara Matić bila je treća na Europskom prvenstvu u judu čime je postala prva hrvatska judašica s dvije europske medalje. Splitski su klubovi osvojili 11 medalja na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu u Budimpešti na kojem je sudjelovalo 1388 sportaša iz 60 zemalja sa svih kontinenata što je ujedno rekord za WAKO organizaciju. Zlatne medalje osvojile su Helena Jurišić (KBK Mornar) i Lucija Bilobrk (KBK Pit Bull).

Kod sportaša bljesnuo je ASK-ov Zadranin Stipe Žunić koji je osvojio brončau medalju u bacanju kugle na Svjetskom prvenstvu u atletici. I time ušao u elitni krug bacača ove sprave. Imamo kuglaša, ali i kuglača, Hrvoje Marinović, igrač i trener ovogodišnjeg osvajača duple krune Kuglačkog kluba Mertojak iz Splita je po treći put uzastopno proglašen najboljim kuglačem Hrvatske.  

Nikola Vlašić briljirao je u dresu Hajduka gotovo sve do jeseni čime je ušao u ovaj naš izbor, ostvarivši rekordni transfer u Everton te ušavši u reprezentaciju svakako zaslužuje biti među nominiranima. Kad nema Blanke, ima Niksija. Za 2018. vjerujemo vraća se Blanka.

Antonio Plazibat postao je treći Hrvat koji je osvojio završni K-1 World Grand Prix u Japanu, a možete glasovati i za naše zlatne vaterpoliste Marka Bijača ili Luku Lončara, članove reprezentacije koje je pokorila svijet, ali i igrače dubrovačkog Juga koji je dominirao u Hrvatskoj.

Jug je, kao doprvak Europe te osvajač hrvatskog prvenstva i Triglav regionalne lige, favorit za titulu momčadi godine, imamo i dosta državnih prvaka u drugim sportovima, ali na europskoj sceni Jug je prednjačio.

Zanimljiva je priča s reprezentativkama u judu koje su osvojile ekipnu broncu na Europskom prvenstvu.  U borbi za broncu početak nije bio obećavajući jer je Tena Šikić (do 52 kg) izgubila ipponom nakon samo deset sekundi od Kuzjucine. Međutim, nakon toga je 18-godišnja Tihea Topolovec (do 57 kg) wazarijem slavila protiv Golomidove, a Hrvatskoj je prednost donijela Marijana Mišković Hasanbegović (do 63 kg) krasnim zahvatom protiv Davidove. Barbara Matić (do 70 kg) je usprkos ozljedi rebra stisnula zube i uz bolove wazarijem svladala Prokopenko. Hrvatsko slavlje je moglo početi, a zaokružila ga je Ivana Šutalo (preko 70 kg) predivnim ipponom protiv Čibisove. Konačnih 4:1 i brončana medalja za Hrvatsku. Četiri pobjede – četiri Dalmatinke (članice splitskog Akademskog judo kluba Student Tihea Topolovec i Marijana Mišković Hasanbegović, članica splitskih "Pujanki" Barbara Matić te Ivana Šutalo iz JK Dubrovnik).

Odbojkašice Marine Kaštela osvojile su domaće prvenstvo i superkup...

Uglavnom, glasujte i pomozite nam da izaberemo najbolje iz Dalmacije tijekom 2017. godine. Klikajte i navijajte.

19. travanj 2024 21:57