StoryEditorOCM

ZAŠTO ZADARSKIM KARDIOLOZIMA DOLAZE PACIJENTI IZ CIJELE HRVATSKE „Čeprkaju“ po srcu bez noža i narkoze, i od aritmije ste – izliječeni!

Piše PSD.
9. ožujka 2015. - 06:42
Kardiolozi dr. Dražen Zekanović i dr. Ante Anić u angio sali

- U Hrvatskoj nema puno intervencijskih kardiologa, mi smo, da se našalim, „jedno malo pleme“ koje uspješno rješava probleme na srčanim krvnim žilama i srčane aritmije. Ne treba čuditi da je pritisak pacijenata na zadarsku kardiologiju velik, iz gotovo cijele Hrvatske, s obzirom da imamo veliko iskustvo u zbrinjavanju ovakvih bolesnika – kaže dr. Dražen Zekanović, šef Odjela za kardiologiju zadarske Opće bolnice, zamoljen da objasni razloge „navale“ pacijenata na svega šestoricu kardiologa u zadarskoj bolnici.

Dr. Zekanović ustrajava u stavu da s njim ništa nije počelo, da zasluge imaju njegovi prethodnici entuzijasti (dr. Nekić, dr. Matas, dr. Jović…), da je sve to timski rad… No tehnika RF ablacije, kojom se rješavaju srčane aritmije, ne radi se ni u Splitu, ni u Rijeci, Osijeku, čak ni na polovici klinika u Hrvatskoj!

Prošle godine je na zadarskoj kardiologiji izvedeno 210 ablacija na srcu (srčane aritmije „nestale“ su bez upotrebe noža i narkoze), od čega je 70 posto pacijenata došlo iz splitske regije. Desetak posto došlo ih je iz BiH, 15-ak posto sa zadarskog područja, a pet do deset posto su pacijenti iz Istre.

- Radiofrekventna (RF) ablacija rješava vrlo složene aritmije, a nije potrebna ni narkoza ni rez nožem, unatoč tome što radimo zahvat na kucajućem srcu. Pacijenti za to vrijeme pričaju s nama, bude tu i viceva jer sve gledaju na ekranu. Mi uz pomoć struje „spalimo“ žarišta koja izazivaju po život opasnu aritmiju, to je taj postupak. Činjenica je da se to ne radi u drugim županijskim bolnicama ni na pola klinika u Hrvatskoj. No za tako uspješno rješavanje aritmijskih problema potrebna je vrhunska oprema, koju mi imamo zahvaljujući politici Grada Zadra i zadarskim gospodarstvenicima. Jako želimo da nas i dalje prate u našim nastojanjima – kaže kardiolog dr. Ante Anić.

Na Odjelu kardiologije u Zadru samo je 30-ak kreveta, uz još nekoliko u intenzivnoj jedinici. Ipak se relativno brzo dođe na red. Cijeli niz estradnjaka, sportaša i poznatih Hrvata operiran je na ovom odjelu, no liječnici o tome ne žele pričati. Posljednji je Dražen Zečić, operiran prije nekoliko dana, o čemu je on sam javno govorio.

Lada Burčul
Snimio: Luka Gerlanc/CROPIX

 

STENTOVE UGRAĐUJU KROZ ARTERIJU NA RUCI!

Iako se stentovi ugrađuju posvuda u Hrvatskoj, i u ovom slučaju hrvatski pacijenti preferiraju Zadar. Razlog je što su se na zadarskoj kardiologiji prvi put u Hrvatskoj intervencije na srcu počele raditi kroz arterije na rukama. Pacijent je tako nakon zahvata odmah pokretan, za razliku od uobičajene procedure kada se do srca ulazi kroz bedrenu arteriju, nakon čega je potrebno strogo mirovanje 24 sata, a stopa komplikacija iznosi dva do tri posto.

U JEDNOJ GODINI 900 INTERVENCIJA NA SRCU

Na zadarskoj kardiologiji broj intervencija kojima se pacijentima RF ablacijom otkloni srčana aritmija posljednjih pet godina raste 25 do 30 posto godišnje.

Ukupno, lani je na zadarskoj kardiologiji izvedeno 900 koronarnih intervencija, od čega 150 hitnih intervencija u akutnom infarktu, te više od 200 ablacija na srcu.


EDUCIRAJU LIJEČNIKE U MOSTARU

Zadarski kardiolozi najavljuju pomoć liječnicima iz Mostara, odakle dolazi veliki broj pacijenata, kako bi se i u Mostaru razvila ova grana moderne kardiologije. Iz Zadra se, pak, u Split šalju pacijenti na kardiokirurške operacije, koje se u Zadru ne rade.



18. travanj 2024 12:25