StoryEditorOCM

ALIBABA, DOĐI U ZADAR Stipe Mesić i David Lekaj u Kini lobiraju za zadarske projekte!

Piše PSD.
10. lipnja 2015. - 15:41
mesic_lekaj_

U Ningbou se ovaj tjedan održava Investicijska i trgovačka izložba zemalja srednje i istočne Europe na kojoj će se ogromnom kineskom tržištu predstaviti 16 zemalja među kojima je i Hrvatska. Uoči ceremonije otvorenja upriličen je i forum koji je do posljednjeg mjesta ispunio ogromnu kongresnu dvoranu, a na koji su došle delegacije iz svih 16 država.

U prvom redu primjećujem bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji nije bio među govornicima, a u pauzi je rado porazgovarao s hrvatskim novinarima. Ugledavši nas nekoliko iz Hrvatske kako s njim ćaskamo, odmah se stvorilo barem pet kineskih kolega koji su uključili svoje diktafone vjerojatno shvativši da imaju pred sobom čovjeka čije bi riječi mogle biti zanimljive i njihovim čitateljima. Mesić otkriva kako je u Kinu došao prije dva dana i ostaje do nedjelje te da će posjetiti nekoliko gradova u različitim pokrajinama.

„Kina želi surađivati i svih 16 zemalja zajedno joj mogu biti ozbiljan partner. Svakako bi što prije trebalo potpisati sporazum između Hrvatske, Mađarske i Kine o izgradnji nove željezničke pruge Budimpešta-Zagreb-Rijeka koju bi Kinezi financirali. Rijeka bi postala važna luka za ulaz njihove robe u Europu, ali i za naš izvoz u Kinu. Mi smo Kinezima najbolji put za ulazak u Europu i zato im moramo ponuditi strateške projekte za suradnju. U redu je da se Hrvatska gospodarski orijentirala prema zemljama EU, ali ne smijemo zanemariti ni ostala tržišta“, govori Mesić i dodaje kako se oduvijek zalagao za jačanje gospodarskih odnosa s Kinom, a podjeća i kako su milijuni Kineza potencijalni gosti značajni za naš turizam.

U delegaciji bivšeg predsjednika su i vlasnica zagrebačkih restorana Aisa, u kojima je on čest gost, gospođa Chen Li i njezin muž Yinglie Chen koji u Hrvatskoj zastupa gospodarsku komoru kineske pokrajine Zhejiang. Njih dvoje su mu i organizirali posjet, a poveo je i predsjednika Hrvatsko-kineskog poslovnog centra iz Zadra Davida Lekaja koji je došao pregovarati o mogućnostima kineskih ulaganja u Zračnu luku Zadar, luku Gaženica i Zadarsku gospodarsku zonu.

Kaže mi kako je moćna kineska kompanija Alibaba spremna u Zadru otvoriti svoj distribucijski centar za cijelu Europu te da planira veliku suradnju s Agrokorom u on-line trgovini. Kinezi, dodaje, žele uvoziti hrvatsko vino i smrznute riblje proizvode. Na sajam u Ningbo su stigli izamjenici hrvatskih ministra gospodarstva i turizma, predstavnici Grada Splita, a na svečanosti otvorenja je bio i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Uglavnom podosta ljudi iz javnog sektora, ali zato, čini se, nitko iz gospodarstva.

Kineski domaćini trude se stranim novinarima pokazati kako se njihova zemlja brzo razvija i gradi oko čega nema nikakve dvojbe pa nas stalno vode na mjesta gdje su neboderi, novoizgrađeni luksuzni hoteli, staklo i mramor, ogromni shopping centri koji izgledaju kao da su otvoreni prije nekoliko dana, gradilišta, dizalice, dućani svjetski poznatih marki, ulašteni pločnici i uređene zelene površine. Očito je da su Kinezi, koji su tek u zadnjih desetak godina omirisali potrošačko društvo, fascinirani svima što je novo, moderno i što sličnije zapadu. Čini mi se da ne shvaćaju da u svemu tome i nema previše duše.

Boris Orešić / Jutarnji list


07. svibanj 2024 12:29