StoryEditorOCM

FOTO: DAN OPĆINE VIR Proračun od 107 mil. kuna i rekord od 1,26 mil. noćenja!

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 14:00
000.JPG
Subotnjom svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vir obilježen je Dan Općine Vir i blagdan Glavosijeka svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Vira. Sjednica je počela minutom šutnje za nedavno preminulog vijećnika Branimira Begonju, a nakon gledanja novog promidžbenog filma virskog Karlovčanina Srećka Radelića sa snimkama Vira iz zraka koji je uzvanike, goste i prijatelje otoka ostavio bez daha, predstavljeni su ovogodišnji turistički rezultati Vira kao konkretan primjer implementacije razvojne strategije u stvarnost, razvojni i drugi projekti te istaknuta činjenica kako je Vir od osnutka Općine 1993. do danas u neprekidnom razvoju.

 

Gradonačelnike i načelnike drugih gradova i mjesta posebno je impresionirala činjenica kako Vir za 2015. godinu ima proračun od 107 milijuna kuna kojim, primjerice, Općina gotovo dvostruko nadvisuje proračun Grada Vodica koji ima pet puta veću površinu i više stanovnika. Komparativna analiza sa sličnim gradovima i naseljima u blizini Vira – spomenutim Vodicama, Ninom, Biogradom, Pagom i Novaljom – pokazala je kako otok ničim ne zaostaje za sličnim turističkim sredinama, a po broju stambenih jedinica i proračunskim sredstvima sve ih nadvisuje. Predstavljen je i investicijski kapacitet otoka te socijalni program Općine Vir koji se dosljednom potporom stanovništvu otoka, a naročito djeci i mladima u programu poticanja obrazovanja, s pravom može nazvati – najboljim u Republici Hrvatskoj.

 

Gosti proslave Dana Općine Vir na svečanoj sjednici Općinskog vijeća mogli su vidjeti aktualne podatke o broju zahtjeva (9999), pristiglih predmeta za legalizaciju objekata na otoku (6421) i riješenih predmeta (5483) te se upoznati s kapitalnim investicijama, turističkom promocijom i rezultatima koji će nadvisiti prošlogodišnje rekordne turističke brojke.

 

Nakon sjednice koju je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan, uz načelnika Kristijana Kapovića jedan od predstavnika Općine Vir i govornika na sjednici, brojni uzvanici i gosti koji su ispunili vijećnicu do posljednjeg mjesta, otišli su u restoran „Kotarina“ općinskog poduzeća „Vir turizam“ na svečanu večeru.

 

Pored govornika iz prijateljskih gradova, mjesta i sredina, na svečanoj sjednici bili su i Ivo Jelušić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Boro Grubišić, načelnik Općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić, načelnik Općine Zemunik Donji Ivica Šarić i njegov zamjenik Šime Vicković, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić te gradonačelnik prijateljskog mađarskog grada Dombóvára Loránd Szabó koji je, po dobrom prijateljskom običaju, načelniku Kapoviću u osobno i ime Grada predao poklon.

 

Kažimir Škrbić  / Virski list 

 

OBOREN REKORD DOLAZAKA, DO 29. KOLOVOZA ČAK 1,26 MILIJUNA NOĆENJA!
Na svečanoj sjednici predstavljeni su novi podaci virskog Ureda Turističke zajednice o ostvarenim turističkim dolascima i noćenjima, koji kažu kako je do 28. kolovoza ove godine ukupno ostvareno 1,260,058 noćenja što je povećanje od 7% u odnosu na 2014., i već sada rekordnih 116,127 turističkih dolazaka što je rezultat bolji od onog ostvarenog u cijeloj 2014. godini (oko 113 tisuća). Struktura ostvarenih noćenja i dolazaka pokazuje veći broj inozemnih gostiju na otoku s Mađarima, Nijemcima, Slovencima, Slovacima i Česima kao najbrojnijima, a komparacija s Vodicama, Ninom, Biogradom, Pagom te Novaljom ukazuje i na činjenicu kako Vir s nešto manje turističkih dolazaka ostvaruje uvjerljivo najviše noćenja.


ČUDOTVORNI KIP GLAVOSIJEKA SVETOG IVANA KRSTITELJA
Blagdan Glavosijeka svetog Ivana Krstitelja obilježen je koncelebriranim misnim slavljem na prostoru crkve svetog Jurja, zaštitnika virske župe te tradicionalnom svetom misom ulicama Vira. U ranim večernjim satima s pratnjom crkvenih barjaka i uz zvonjavu zvona, procesija je s čudotvornim kipom Glavosijeka svetog Ivana Krstitelja obišla naselje Centar, ili kolokvijalno kazano Selo, a potom se uz molitve i napjeve vratila na trg župne crkve.


REKLI SU:
Branko Kutija, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Benkovca: "Sjajni rezultati Vira mogu biti poticaj za druge"
„U Republici Hrvatskoj ne dijelimo svi istu sudbinu, što je bilo vidljivo iz prezentacije razvoja otoka Vira koji danas zahvaljujući Općini raspolaže proračunom od 107 milijuna kuna. To je pokazatelj kako Općina Vir kvalitetno funkcionira. Intrigantan mi je podatak o proračunu jer moram priznati – kao dugogodišnji gradonačelnik Benkovca – da nikad nije bilo teže raditi u lokalnoj samoupravi nego danas. Zato svi zajedno, bez obzira na stranačku pripadnost, moramo graditi odnose koji će posljedično stvarati makar približno ravnomjeran razvoj u Hrvatskoj. No, s takozvanim mini poreznim reformama ionako skroman proračun Benkovca smanjen za oko 3 milijuna kuna, što su nama zaista velika sredstva. Zato postojeće stanje zakonodavstva vezanog uz lokalnu samoupravu nije dobro i tu se stvari moraju mijenjati. Kako bilo, želim čestitati načelniku Kapoviću i njegovim suradnicima na sjajnim rezultatima koje Općina Vir postiže i koji nama ostalima mogu biti dobar poticaj“.

Velimir Žunec, gradonačelnik Garešnice: "Puno veći proračun, puno bolji život i puno ljepši osjećaj – biti na Viru"
„Dragi prijatelji, na Vir dolazim iz prijateljskog Grada Garešnice i to već sedmu godinu. Toliko dugo pratim turistički i gospodarski uspon otoka Vira na koji ukazuju brojke koje smo vidjeli. Čestitam svima koji su tomu doprinijeli, ali nije riječ samo o brojci noćenja ili dolazaka turista na otok. To je i puno veći proračun, puno bolji život i puno ljepši osjećaj – biti na Viru. Vidimo to u infrastrukturi, objektima i svemu drugome, odnosno pogotovo u prezentaciji socijalnog programa kojega nema niti Grad Zagreb, ili bilo tko drugi u Republici Hrvatskoj. Puno Garešničana na Viru ima objekte i svi su jako zadovoljni, jer uvijek pohvalno govore o Viru, a koliko mi je poznato mnogi se spremaju na novu invaziju. Mjesta ima dovoljno što smo zorno vidjeli na zračnim snimkama. Vir je možda mala sredina, ali je velika i bogata destinacija“.

Zvonimir Vrančić, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra: "Impresioniran sam napretkom Vira"
„Ne dolazim baš često na otok Vir, ali svaki puta kada dođem iznova se impresioniram. Tako je i sada: zaista sam impresioniran napretkom Vira i svime što smo vidjeli na prezentaciji. Moram primijetiti kako se zna ponekad u zadarskoj javnosti provlačiti teza kako su Zadar i Vir u nekakvom antagonizmu i konkurenciji, što ne odgovara istini. Dapače, jedni o drugima ovisimo, nadopunjujemo se i svi zajedno – Zadar, Vir, Biograd, Nin, Obrovac ili Pag – činimo ljepotu našeg kraja i županije. Nama je u Zadarskoj županiji posljednjih godina tri puta porastao broj dolazak i noćenja gostiju i turista u zajedničkom turističkom napretku, pa je normalno kako želimo suradnju i komplementarnost. Uspjeti, uostalom, možemo samo zajedničkim snagama“.

Svatopluk Stanĕk, zamjenik gradonačelnika Grada Oslavanyja: "Naša suradnja rezultirala je sve većim brojem dolazaka turista iz Češke"
„Poštovani domaćin i gosti, dragi Virani, veliko mi je zadovoljstvo što smo ponovno s vama kao predstavnici prijateljskog mjesta i kao prijatelji otoka Vira. Mi imamo potpisanu povelju prijateljstva i ugovor o suradnji koji se dobro razvijaju, ali tijekom svih godina našeg druženja imamo i puno više od toga. Zaista sam sretan što se Vir brzo razvija i što je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koja je iz godine u godinu sve posjećenija. Među onima koji dolaze na Viru su i Česi, i to u sve većem broju što je također jedan od pokazatelja naše suradnje. Želim vam da ostvarite sve svoje planove i da Vir postane najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj“.

Davor Lonić, izaslanik župana Zadarske županije: "Svakoj općini i gradu mogu poželjeti uspjeh i uzlet poput Vira"
„Pozdravljam sve nazočne u ime župana Zadarske županije koji nije danas mogao biti s nama, a ono što sam vidio na prezentaciji uistinu je impresivno. Svakoj općini i gradu možemo poželjeti ovakav uspjeh i uzlet koji je Općina Vir ima u posljednjih nekoliko godina. Iskreno čestitam načelniku, Općinskom vijeću i svim djelatnicima sustava na postignutim rezultatima“. 

19. travanj 2024 12:53