StoryEditorOCM

U PETAK ĆE U ZADRU BITI OTVOREN Laboratorij za kontrolu kvalitete meda

Piše PSD.
5. studenog 2015. - 11:53
med_siljeg5-270315

U petak će s početkom u 11 sati u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju biti otvoren Laboratorij za kontrolu kvalitete meda opremljen u sklopu projekta „Promocija Pčelarstva". Projekt „Promocija Pčelarstva" provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509 eura, a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450 eura (Prehrambeno-biotehnološki fakultet - Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka"). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA".

Novoopremljeni Laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje kemijskih i fizikalnih ispitivanja meda i pčelinjih proizvoda sukladno Pravilniku o medu uz mogućnost provođenja senzorske i melisopalinološke analize meda što pčelarima može pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda. Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda na PBF-Centar Zadar, projektom se uspostavlja i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukacija pčelara.

Ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji kao i za regionalni razvoj obje države te prekograničnu suradnju između partnerskih institucija u ovom projektu.

Zadarski.hr


27. travanj 2024 05:48