FOTO - ZAVRŠENI 18.MEĐUNARODNI DANI MASLINE 2016.: Šamiponska ulja imaju Stojko Surać i Giancarlo Zigante

Zadranin Stojko Surać, odnosno njegov OPG Koruna šampion je 18. Međunarodnih Dana masline u kategoriji otvorenih ulja, a Giancarlo Zigante iz istarskih Livada ima šampionsko ulje u kategoriji pakoviranih ulja. Oba šampionska ulja osvojili su maksimalnih 100 bodova što po standardima maslinarskog uljasrtva znači da imaju prakrički savršena ulja.

Proglašenjem šampiona i svečanom večerom za sve sudionike i organizatore u subotu navečer su završeni 18.Dani masline 2016. koji su programom, i u stručnom i u tzv. zabavnom dijelu bili najbolje organizirani do sada.

Osim šampiona na večeri su proglašene i top 5 liste zlatnih ulja iz očite izvrsne berbe 2015.g. U kategoriji Top 5 otvorenih ulja nalaze se ulja ovih uljara: Dina Podruga, OPG-a Mile Vrsaljka, Branka Kutije, Borislava Pedića i Mira Markovića.
U kategoriji pakovina Top prt su ulja: OPG-a Mate Duševića iz Lubača i BEM-a Borisa Sabadina (Slovenija), te obrta Benvenuga, OPG-a Cosetto i OPG-a Ive Lupića, svih iz Istre.

Na Dane maslina 2016. Pristiglo je 127 uzoraka, a zlatne medalje, dakle ocijene iznad 84 boda dobilo je 56 ulja, dok su od pakovina zlato dobila 33 ulja.

Šampionska uljarska udruga je Udruga Orkula iz Biograda.

M.Vuksan

Naslovnica Regional