StoryEditorOCM

APSURD NAD ASPURDIMA Država hitno donijela zakon o povlaštenim putovanjima na otoke. Ali, zaboravila donijeti pravilnik...

Piše PSD.
14. srpnja 2016. - 23:40
otocni_sabor2-140716.JPG

Dragi otočani, živite valjda u jedinoj državi na svijetu koja je donijela zakon o povlaštenom putovanju s otoka na kopno i besplatnom prijevozu između škoja, ali je isto tako zaboravila donijeti pravilnik kako bi se taj zakon mogao provoditi. Pa je povlašteno putovanje za naše bodule zapravo mrtvo slovo na papiru iako je zakon na snazi, uredno izglasan u Saboru Republike Hrvatske i objavljen u Narodnim novinama.

- I to izglasan po hitnom postupku krajem lipnja, da apsurd bude još veći- kaže Denis Barić, predsjednik udruge Otočni sabor koji svakodnevno prima pritužbe bodula koji, kad dođu kupiti kartu za putovanje i pokažu svoju otočku istaznicu, dobiju odbijenicu jer zakon postoji ali se, eto, ne može provoditi. Problem je u pravilniku koji još nije donesen, a bez njega je zakon praktički mrtvo slovo na papiru.

- U svakoj normalnoj državi, taj bi pravilnik, koji je navodno ključan za provedbu zakona, bio donesen isti dan kad i zakon i objavljen u Narodnim novinama. Ali ne, kod nas nema te logike već se taj pravilnik, dakle niži pravni akt, može donijeti nakon donošenja zakona! Dakle, dragi otočani, strpite se dok tehnički ili neki drugi ministar ne shvati da je Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu na snazi i da treba donijeti pravilnik da bi se isti provodio. A do tada će vjerojatno proći turistička sezona i još će se usput netko pohvaliti kako je na ovome štogod uštedio u državni proračun - kaže Barić koji se pita što rade nadležne službe i inspekcije ako već u ministarstvima ne rade svoj posao kako treba.

Kako to izgleda u praksi kad na papiru imate apsurd, slikovito je objasnio rajnik Otočnog sabora Mladen Varenina.

- Ja sam s otoka Rave koja prirodno gravitira Salima na Dugom toku do kojih ima oko šest milja. Umjesto da besplatno idem od Rave do Sali, kako mi zakon omogućava, ja moram prvo s Rave ići na kopno, u 16 milja udaljeni Zadar, a potom s klasičnom kartom iz Zadra u Sali - kazao je Varenina.

Naime, sadašnji povlašteni prijevoz građanima s otočnom iskaznicom omogućuje 50 posto nižu cijenu karte za đake i radnike i besplatnu za umirovljenike, ali samo od njihova otoka do kopnenog odredišta. Po novom, izmijenjenom zakonu, ta prava povlaštenog prijevoza značajno su proširena pa će moći besplatno putovati s otoka na otok.

Dakako, jednom kad se zakon, koji je snazi, konačno počne i provoditi.

A. Vučetić Škrbić
19. travanj 2024 15:41