StoryEditorOCM
RegionalNAJGORE TEK DOLAZI

Meteoalarm danas oglasio crveno upozorenje za sjevernu Dalmaciju, tek za vikend bit će toplije

Piše Zadarski.hr / Jutarnji list
17. siječnja 2017. - 19:04
bura_zadar8-170117_resize.JPG

 

HANZA MEDIA/Crometeo/Facebook

Ako ste mislili da su debeli minusi ostali u prošlom tjednu, prevarili ste se. Naime, temperature će još danas u unutrašnjosti biti par stupnjeva ispod nule, a onda će biti sve hladnije i hladnije. Već u petak temperature se spuštaju ispod -10 °C, a minimum će dosegnuti u ponedjeljak kada će u većini gradova u unutrašnjosti biti minus 15. Najhladnije će biti u Virovitici - grad će se, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, probuditi na čak minus 19. Tek stupanj, dva više bit će u Slatini, Karlovcu, Bjelovaru, Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a u Zagrebu bi istog dana trebalo biti -14 °C. No iako vrlo hladan, vikend će biti suh, bez oborina - javlja Jutarnji.hr.

Na Jadranu se pak za vikend i početkom idućeg tjedna očekuju visoke dnevne temperature za ovo doba godine - u mnogim gradovima bit će i iznad 10 °C.

Jutros je najhladniji bio Zavižan s -12 stupnjeva dok ga je slijedila Puntijarka s -9. Među gradovima najhladniji su bile Delnice s -6, te Gospić s gotovo -5 i Kutjevo s -4. No, na Jadranu su ipak temperature u plusu, pa je tako izmjereno 10 stupnjeva na Prevlaci, gotovo 9 na Palagruži, a te 8 u Makarskoj i Dubrovniku.

Novog snijega je najviše palo u Ogulinu, Delnicama i Vinkovcima.

Inače, za danas je prognozirano umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz oborine te vjetrovito. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, češće u gorskim područjima i Slavoniji, a bit će ga ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana. U Dalmaciji je rijetko moguća slaba kiša, uglavnom na krajnjem jugu, navečer i susnježica. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu između -5 i 0, na Jadranu od 2 do 8 °C.

 

Meteoalarm je oglasio crveno upozorenje za Kvarner, Rijeku, velebitski kraj i sjevernu Dalmaciju.

U četvrtak, pak, slijedi djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Uz više oblaka ponegdje će padati slab snijeg, uglavnom u gorju, a navečer u južnoj Dalmaciji kiša i susnježica. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u gorju na udare i jak. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura od -10 do -6, na Jadranu između 0 i 5. Najviša dnevna od -5 do -1, na Jadranu od 3 do 7 °C.

Crveno upozorenje izdano je i dalje za Kvarner i podvelebitski kraj.

Puše orkanski vjetar

Od 09,00 sati na mostu Krk zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha zatvorene su ceste:


-A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; -A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; -A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; -Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene; -DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, -Paški most. Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorene su: -dionica brze ceste A6 Kikovica-Rijeka (čvor Orehovica) između čvorova Čavle i Kikovica, -riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica, - brza cesta Solin-Klis i DC25 Gospić-Karlobag.

Zbog snijega, jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost, trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno. Sva su odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena isključenim teretnim vozilima, pa savjetujemo vozačima da ne kreću na put dok ne budu imali informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog zimskih uvjeta poteškoće u prometu za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama su djelomice i na području Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Olujni vjetar otežava promet u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje.

Zbog prepriječenog teretnog vozila na državnoj cesti DC69 Slatina-Ćeralije, vozi se jednim trakom naizmjenično.

Jaka bura stvara probleme na šibenskom području

Bura na šibenskom području stvara probleme u opskrbi strujom, a sinoć je jaki vjetar lomio komade fasada kuća u centru grada.

Struje, zbog jačine bure koja puše do 60 kilometara na sat, nema od gradske četvrti Meterize do šibenskog mosta gdje je isključen vod. Od sinoć struje nema ni južni Primošten, a od jutros područje Putičana i Tišnjanske Dubrave.

"Ekipe su na terenu i pokušavamo što prije otkloniti kvarove", kazao je Josip Smolić iz šibenske Elektre.

Zbog svoje snage bura je sinoć zatvorila dio Kalelarge u središtu Šibeniku na koju je bacala dijelove starih fasada pa je postavljen i znak upozorenja na opasnost od pada predmeta s visine. Dijelovi fasade padali su i u parkiralištu u bivšoj pekari Krke gdje je oštećen i jedan automobil.

"'Gradski parking' je u najmu toga prostora, a vlasnika smo na to već upozorili i oni su poduzeli radnje kako bi sanirali dio. S obzirom na nove probleme poduzeli smo radnje kako bi korisnici parkinga i njihova vozila bila sigurna", rekao je direktor Gradskog parkinga Goran Bulat.

Za sav promet i dalje je zatvorena državna cesta Gračac-Knin, a pomorski se promet prema šibenskim otocima za sad odvija prema plovnom redu.

19. travanj 2024 01:01