StoryEditorOCM
RegionalZIMSKE ZAMKE

Pazite gdje parkirate i borite se za svoja prava!

19. siječnja 2017. - 20:36
16145002_10212000838239791_567658892_o

Čitatelj nam je poslao fotografiju bora kojega je bura slomila. Pao je na kontejner, ali da je ispod bilo vozilo, dobro bi ga skršio.

Stoga donosimo članak iz Jutarnjeg lista o tome što mogu prouzročiti zimske zamke i kako se postaviti u situaciji kad vam "viša sila" uništi imovinu. Nije na odmet znati.

Pula,191209.
Najmanji i oni malo veci puljani snijeg su docekali sa veseljem tako da se po cijelom gradu grudalo i bordalo a snjegovici su nicali kao gljive poslje kise. No za one malo vece Puljane ovaj snijeg donio je probleme naime stabla u prakovima i vrtovima pucala su od tezine snijega tako da je puno automobila pretrpjelo veliku matrijalnu stetu a i za samu voznju skliskim ulicama bili su potrebni lanci . Pod tezinom snijega stablo je palo na uredno parkiran auto.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

Ne aktivirajte olako policu kaska: znak koji upozorava na mogućnost pada snijega s krova suvlasnike zgrade ne oslobađa odgovornosti, a održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta dužnost je lokalne samouprave

Premda su nam zime zadnjih godina s tek par iznimaka bile blaže od očekivanja, protekli dani natjerali su nas da se prisjetimo kako izgleda život debelo ispod ništice. Osim Poljaka, Čeha, Nijemaca..., koji se nažalost doslovno bore za život, ovoga puta na ciču zimu morali su se privikavati ne samo stanovnici kontinentalne Hrvatske, nego i oni na obali i otocima.

Karlovac, 180213.
Uslijed visih temperatura snijeg na krovovima kuca postaje opasan za prolaznike i automobile. Tako je i nastradao Audi A6 zagrebackih registarskih oznaka u Banjavcicevoj ulici u centru Karlovca.
Na fotografijii: osteceni Audi.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu, Split okovan ledom i orkanska bura na Jadranu postali su svakodnevica, pa ne škodi podsjetiti što se može učiniti kad svoj automobil, primjerice, pronađete zatrpan hrpom snijega koji se na njega sručio s krova zgrade uz koju je bio parkiran.

Split, 120212.
Dragoljubu Saricu ostao je zatrpan automobil Opel Kadett nakon ciscenja snijega na parkiralistu u Novakovoj ulici. Saric je bio na operaciji u vrijeme kada je padao snijeg, pa mu je auto ostao zarobljen u snijegu i ledu. Osim njegovog automobila jos je jedan VW Polo ostao potpuno zatrpan.
Foto: Vojko Basic / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Ili ako ga jednoga dana ostavite na javnom plaćenom parkingu, a sljedećeg ga pronađete okrenutog na bok desetak metara dalje, jer su ga tamo odbacili olujni vjetar i pomahnitalo more, čega se od prošle zime dobro sjećaju stanovnici Rovinja… Pronađete li, dakle, auto pod hrpom snijega palog s krova zgrade, stručnjaci savjetuju da je najbolje pozvati policiju, ali i zastupnika zgrade te njezina upravitelja. Osim sastavljenog zapisnika i fotografija s mjesta događaja bilo bi, dakako, vrlo poželjno pronaći i svjedoke samog događaja. Pravnici pritom ističu i da je ponekad lakše takvu štetu nadoknaditi ako vam je auto bio parkiran pred nekom drugom, a ne vašom zgradom.

Zagreb, 070116.
Amruseva ulica.
Vatrogasci ciste snijeg sa krovova koji predstavlja opasnost za pjesake.
Na fotografiji: vatrogasac cisti snijeg sa krova.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Jer se, kažu (provjerite je li tako i kod vas), kroz pričuvu zgrade često plaća polica koja pokriva samo odgovornost prema trećim osobama, a ne i prema stanarima, koji se u tom slučaju smatraju suodgovornima za nastalu štetu… Valja uz to znati i da postavljanje znaka koji upozorava na mogućnost pada snijega s krova suvlasnike ne oslobađa odgovornosti, ali je dijelom prenosi i na vozača, pa ako se ispostavi da je unatoč upozorenju parkirao auto na takvom mjestu treba računati da će to utjecati na visinu odštete.

Karlovac, 180213.
Uslijed visih temperatura snijeg na krovovima kuca postaje opasan za prolaznike i automobile. Tako je i nastradao Audi A6 zagrebackih registarskih oznaka u Banjavcicevoj ulici u centru Karlovca.
Na fotografijii: upozorenja za snijeg sa krova.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Receptura je slična i u slučajevima kad se auto ošteti naletom na udarnu rupu prekrivenu snijegom na kolniku. Dakle - pozvati policiju, napraviti što više fotografija, po potrebi zvati šlep službu, sačuvati sve račune, zapisnik i ostalu dokumentaciju i naknadu štete tražiti od mjerodavnog poduzeća koje brine o održavanju dotične prometnice.

Karlovac, 081212.
U vecem dijelu Hrvatske nocas je pao obilan snijeg pracen jakim vjetrom te prouzrocio probleme stanovnicima i kolaps u prometu.
Na fotografiji: Snijegom zatrpani auto na odmoristu Desinec.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Slično tome, u situaciji u kojoj morski valovi poplave parkiralište i oštete vozila na njemu (ili to tamo učine padajuća rampa ili prometni znak, semafor, odlutali kontejner, žardinijera…), odgovornost leži na nadležnoj komunalnoj službi odnosno jedinici lokalne samouprave u kojoj djeluje. Jer upravo pod nju spada održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta, i to sve dok ne dođe do više sile, odnosno proglašenja elementarne nepogode…

Sibenik ,130212.
Ciscenje snijega u Sibeniku nakon drugog hladnog vala.
Na fotografiji: zatpani auto pod snijegom.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

HANZA MEDIA / CROPIX

 

Netko će reći, ali sve te situacije rješava kasko, i to je neupitno istina, no s druge strane, zašto bi ga vozač aktivirao i izgubio bonus ako se ne smatra krivim za nastalu štetu?

Dobro je znati
Ne pokušavajte na silu skidati debele naslage leda koji se nakupio na vašem automobilu jer bi moglo doći do ozbiljnih oštećenja
Upozorenja suvlasnike neće amnestirati od plaćanja odštete ako se s krova njihove zgrade snijeg i led strovale na parkirani auto
Kroz pričuvu zgrade često se plaća polica koja pokriva samo odgovornost prema trećim osobama, a ne i stanarima, pa je u tim slučajevima možda bolje pakirati pred - susjednom zgradom...
Kad se auto ošteti naletom na udarnu rupu prekrivenu snijegom za naknadu se treba obratiti poduzeću zaduženom za održavanje te ceste
Osim sastavljenog policijskog zastupnika i fotografija s mjesta događaja bilo bi, dakako, vrlo poželjno pronaći i svjedoke samog događaja
16. travanj 2024 14:06