StoryEditorOCM
RegionalPROGNOSTIČARI SE SLOŽILI

Evo konačnog odgovora: dolazi li nam sibirsko zahlađenje ili ne?

Piše Slobodna Dalmacija
4. veljače 2017. - 10:30
malacka_snijeg7-140117.JPG

Koliko se nedavno zahlađenje sa sibirskim temperaturama dojmilo stanovnika Lijepe naše zorno pokazuje nezapamćeno obilje vremenskih prognoza. Na pragu novog zahlađenja preplavile su nas kontrodiktorne najave njegovog intenziteta i danima već nikome nije jasno sprema li nam se 'novi Sibir' ili će doći tek do prolaznog i ne baš drastičnog pada temperature, piše Slobodna Dalmacija.

U moru proturječnih prognoza našli smo dvije koje se poklapaju pa se nadamo da su se prognostičari napokon usuglasili i da se konačno sa barem relativnom sigurnošću možemo pripremiti za vremnske prilike koje su pred nama.

Popularni meteorolog amater Mali Vaklua na svojoj Facebook stranici javlja da zahlađenje i snijeg stižu, no da temperature neće doseći onakve ekstreme kakvi su nas smrznuli u siječnju te da će ga puta ovopahuljice lepršati samo u Zagori.


 

Da zahlađenje stiže u narednom tjednu potvrdio je i RTL-ov prognostičar koji baš poput Malog Vakule staje na balun: "Točno je da će osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura na kopnu bit će oko nule, od srijede i pokoji stupanj ispod, a najviša dnevna između 1 i 3 stupnja. Na Jadranu također hladnije: ujutro oko 5, poslijepodne oko 10. Tjedan će nam početi nestabilno, na Jadranu uz kišu, a na kopnu je uslijed pada temperature, uz kišu, moguć i snijeg.".

A do tada nas, piše RTL, očekuje toplo i promjenjivo vrijeme s kišom koja će biti jača na obali i u Zagori. u skladu je to i s prognozom Državnog hidrometeorološkog zavoda koji javlja da se sa sjeverozapada Jadranu približava dolina s frontalnim poremećajem, a u noći će očekujue i formiranje plitke ciklone nad Genovskim zaljevom.

Puhat će jugo i jugozapadni vjetar a mjestimice će padati kiša. U noći su mogući pljuskovi s grmljavinom, a u subotu se očekuje pretežno oblačno s kišom, mjestimice pljuskovima. Za vikend su uz obalu mogući neverini, upozorava DHMZ.

Ponedjeljak će kopnu donijeti zahlađenje uz susnježicu i snijeg, no u Dalmaciji će i dalje biti promjenljivo kišovito, a ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom. Krajem dana na sjevernom će Jadranu zapuhati bura koja će se u utorak proširiti duž većeg dijela obale.

26. travanj 2024 06:43