StoryEditorOCM
RegionalKAKVA JE SUDBINA CENTRA ZA GOSPODARENJE OTPADOM?

Razbuktao se rat za "Biljane Donje" i posao od 50 milijuna eura!

1. ožujka 2017. - 12:45
CGO.JPG

Baš kada se očekivalo da će 1. ožujka zadarska tvrtka "Eko", kao nositelj preko 50 milijuna eura vrijednog posla, izabrati projektanta i izvođača radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, osam dana prije tog roka direktor Dino Perović je donio odluku o poništenju tog natječaja. Iz obrazloženja proizlazi da je Perović došao do spoznaje da bi provođenje natječaja dovelo do "financijskih korekcija" teških najmanje 15 milijuna kuna što bi palo na Zadarsku županiju, te Grad Zadar i Grad Benkovac kao suvlasnike poduzeća "Eko".

Cijeli je taj natječaj provođen daleko od očiju javnosti, valjda zbog strogih pravila u realizaciji "europskog projekta" za kojega je iz Kohezijskog fonda EU osigurano čak 70,65 posto bespovratnih sredstava. Preko 50 milijuna eura je i za Europu itekako ozbiljan novac, pa ne iznenađuje što je Perovićeva iznenađujuća odluka izazvala i ozbiljan "tihi" interes i posve različite neslužbene reakcije.

Na natječaj se u prvom krugu javilo 12 tvrtki iz Europe, a u drugi, završni krug, probile su se četiri poduzeća od kojih je jedno iz Poljske, a tri preostala iz tri druge zemlje EU. Ma koliko te tvrtke bile jake i ma kakve reference imale, gotovo je neizbježno da bi i u projektiranju i u izgradnji CGO "Biljane Donje" morali kao "podizvođače" angažirati neke lokalne projektante ili građevinske operativce. Uostalom, neke od tih tvrtki još od 2015. godine, kada je natječaj raspisan, u Zadru imaju stacionirane svoje inženjere i ljude koji vrlo detaljno prate što se događa i pripremaju teren nadajući se pobjedi i poslu od 50 milijuna eura.

Ubrzo po poništenju natječaja, u tim se krugovima počelo nagađati da je do poništenja došlo zbog toga jer se dijelu "domaćih podizvođača", koji su računali na dio kolača, uopće nije svidjelo što je kao tihi favorit natječaja navodno isplivala tvrtka iz Poljske, pa su različitim vrstama pritisaka uspjeli isposlovati poništenje natječaja nadajući se da će u ponovljenom postupku šanse njihovih favorita biti kudikamo izglednije. Iz ove grupacije, sklone Poljacima, procjenjivalo se da će poništenje natječaja dovesti i do pritisaka "na visokoj razini", možda i diplomatskih, iz zemalja čija su poduzeća "oštećena", te da bi sve to moglo do jučer siguran i financijski pokriven projekt u konačnici dovesti u pitanje ili ga barem godinama prolongirati.

Dakako, s druge su strane, opet krajnje oprezno i neslužbeno, krenula drugačije argumentacije po kojoj se pobjedi Poljaka nadala skupina županijskih poduzetnika lobistički uključenih u nedavnu kandidaturu jednog od HDZ-ovih kandidata za župana. Tako je poništenje natječaja za projekt od preko 377 milijuna kuna odjednom kontaminirano grupaškim i političkim pritiscima suprotstavljenih lokalnih interesnih skupina.

U suštini, suludo je i pomisliti da je Dino Perović poništio natječaj bez konzultacija s najvećim i najutjecajnijim suvlasnicima svog poduzeća, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom. Potvrđeno nam je da su te konzultacije obavljene, a dožupan Božidar Longin kaže da nema ništa misteriozno u Perovićevoj odluci jer "ako negdje nije poštivana procedura ili nam prijete ogromne financijske korekcije, logično je poništiti natječaj".

I što sada?

Do sljedećeg ponedjeljka netko od natjecatelja koji smatra da je oštećen poništavanjem natječaja Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave može uputiti žalbu. Ako se nitko ne žali ili žalba bude odbijena, u travnju će biti raspisan novi natječaj i to po novom Zakonu o javnoj nabavi, što će sigurno pomaknuti rokove za početak radova i dovršenje CGO-a.

Međutim, nitko se ne usudi procjenjivati što će se događati ako DKOM prihvati eventualnu žalbu, jer bi time bio otvoren niz pitanja. Time bi država natjerala Perovića da dovrši natječaj po starom zakonu unatoč tome što je on već izračunao da će njegove vlasnike to financijski itekako opteretiti. Zadarskoj županiji i Gradu Zadru to najmanje odgovara, pa u takvom raspletu valja očekivati njihovo traženje da makar dio tereta "financijskih korekcija" podnese država.

 

DKOM o žalbi odlučuje – nekoliko mjeseci?

"Eko" je u travnju 2016. godine raspisao javnu nabavu za tahničku pomoć u izgradnji CGO Biljane Donje, ali je žalbu 13. srpnja uputila kineska tvrtka Shangai Shenjia Sanwa Co. Ltd. Kinezi nisu dostavili dokaze o plaćanju naknade za pokretanje žalbenog postupka i postojanju pravnog interesa, te dokaz da je žalbu izjavila za to ovlasštena osoba.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je od kineske tvrtke tražila da otkloni te nedostatke, ali Kinezima to nije bilo moguće dostaviti na šangajskoj adresi koju su u žalbi naveli! Zato je njihova žalba odbačena kao neuredna, ali je to učinjeno tek 4. listopada, dakle skoro tri mjeseca nakon podnošenja žalbe.

Zbog tog primjera u Zadru strahuju da bi eventualnu žalbu po natječaju za projektiranje i izgradnju CGO-a Državna komisija mogla riješiti u istom tom, tromjesečnom roku.

19. travanj 2024 06:29