StoryEditorOCM
RegionalUGLEDNI PSIHOLOG IVAN MODRUŠAN:

„Krajnji desničari nisu manje inteligentni, oni imaju emocionalne probleme!“

Piše Zadarski.hr
28. veljače 2017. - 15:33
1488280266ivan_modrusan

- Ne bih rekao da su ekstremistička, krajnje kruta gledanja, stvar inteligencije, smatram da je to više emocionalni nego intelektualni problem. Nacionalizam ima više veze sa strukturom osobnosti, s osobinama ličnosti, odnosno s emocionalnim osobinama, nego s inteligencijom samom - rekao je ugledni zagrebački psiholog Ivan Modrušan u razgovoru za portal 100posto.hr. Tako je prokomentirao tezu po kojoj je sasvim jasna, predvidljiva i uzročna veza između nižeg kvocijenta inteligencije i predrasuda, uključujući i rasizam.

Okupljanje crnokošuljaša u centru Zagreba povod je ovom razgovoru, odnosno postavlja se pitanje jesu li institucije trebale konkretnije reagirati, te kako na ekstremne desničare djeluju zabrane.

- U svojoj praksi dosta radim s tinejdžerima kod kojih postoji bunt i taj se bunt ne može suzbiti direktnim zabranama, njima se čak postiže suprotan efekt. Smatram, stoga da se ništa, pa ni radikalni nacionalizam, ne može sasvim suzbiti represivnim metodama. U ovom konkretnom slučaju suzbijanje u jednoj mjeri mora postojati, ali u drugoj se mora i tolerirati jer svi trebaju imati pravo da izraze svoje mišljenje, iako smatram da krajnja desnica u Hrvatskoj nema ozbiljnu perspektivu - kaže Modrušan.

Takvih ljudi, koji su, kako kaže, sklonih nekom rigidnom ili čak poremećenom načinu gledanja, nikada nema mnogo, no uvijek ih, u svakom društvu, pa i onom koje nije siromašno, ima oko pet ili deset posto.

- Čak i u Švedskoj, koja je beskrajno razvijena i demokratski orijentirana zemlja, ima raznih desničarskih skupina, baš kao što i u najzadrtijim tiranijama, tamo negdje u Africi ili Aziji, postoje ljudi koji su slobodarski i humanistički orijentirani. Sredina, dakle, nije presudan faktor za razvoj takvih ideologija - pojašnjava Modrušan.

- Jedni će uvijek vući na ekstremističke i agresivne iskaze, a drugi će organizirati miroljubive povorke i pozivati na toleranciju. Stoga moramo prihvatiti činjenicu da je svako društvo mješavina različitih društvenih grupa te da je demokracija prilično dosadan i mukotrpan posao usuglašavanja svih tih raznih interesnih grupa koje su često suprotstavljene - zaključuje Modrušan u razgovoru za portal 100posto.hr.

25. travanj 2024 07:17