StoryEditorOCM
RegionalRAZBUKTAO SE RAT ZA "BILJANE DONJE" I POSAO OD 50 MILIJUNA EURA (2)

Dino Perović: Bolje je izgubiti nekoliko mjeseci, nego platiti financijske korekcije od minimalno 15 milijuna kuna!

Piše Zadarski.hr
1. ožujka 2017. - 14:10
CGO2.JPG

Poštovani,

obraćamo vam se u ime tvrtke Eko d.o.o., a vezano uz članak novinara Predraga Opačića pod naslovom "Razbuktao se rat za Biljane Donje", koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji u srijedu, 1. ožujka 2017. S obzirom da su u članku iznesene neslužbene informacije "o namjernom poništenju postupka javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje zbog zadovoljavanja interesa domaćih podizvođača odnosno županijskih poduzetnika", dužni smo reagirati te iznijeti činjenice koje su dovele do odluke o poništenju postupka javne nabave u ovom predmetu.

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, kao Naručitelj u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a sukladno članku 100. stavku 1. točki 2. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/2011 koji je bio na snazi u trenutku pokretanja postupka javne nabave), 20. siječnja 2017. godine donijela je odluku o poništenju predmetnog postupka javne nabave, čija je procijenjena vrijednost bila 295.000.000,00 kuna bez PDV-a. Odluka o poništenju donesena je prije završetka drugog kruga ograničenog postupka javne nabave, a na temelju mišljenja nezavisnih konzultanata koji su utvrdili da je od trenutka pokretanja postupka javne nabave do trenutka donošenja odluke o njegovom poništenju došlo do promjene okolnosti za koje je utvrđeno kako bi u konačnici mogle dovesti do financijske korekcije od minimalno 5 posto, odnosno 15 milijuna kuna, a novonastali trošak bi se prebacio na lokalnu zajednicu.

Stoga je procjena Naručitelja, odnosno tvrtke Eko d.o.o., bila da je bolje izgubiti nekoliko mjeseci u realizaciji projekta, nego eventualno platiti financijske korekcije. Napominjemo i kako je odluka o poništenju donesena u dogovoru sa svim dionicima tvrtke i Projekta, a prije zaprimanja ponuda u drugom krugu ograničenog postupka javne nabave. S obzirom da Naručitelj ponude nije niti zaprimio, a samim time niti otvorio, nema nikakvog govora o bilo kakvom možebitnom favoriziranju ijednog od potencijalnih ponuditelja. Napominjemo da je odluka o sufinanciranju projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje donesena u listopadu 2016. godine, dok je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u studenom iste godine.

Dakle, u trenutku raspisivanja natječaja za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u srpnju 2015. godine, tvrtka Eko d.o.o., kao naručitelj nije imala pravo na prethodnu provjeru javne nabave od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojom su eventualno ranije mogle biti utvrđene neusklađenosti u Dokumentaciji za nadmetanje. Poučeni iskustvom brojnih projekata sufinanciranih EU sredstvima u RH koji su pretrpjeli velike štete zbog dobivenih financijskih korekcija, tvrtka Eko d.o.o. donijela je odluku o poništenju navedenog natječaja kako ne bi došlo upravo do takvih posljedica koje bi financijski onda morala sanirati lokalna zajednica.

Očekuje se kako će ponovljeni natječaj za projektiranje i izvođenje radova, koji će se sukladno novom Zakonu o javnoj nabavi (NN 120/16) provoditi u otvorenom postupku, biti objavljen u travnju ove godine, ali nakon prethodne provjere od strane stručnih službi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Inače, tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom postupke javne nabave provodi prema važećem Zakonu o javnoj nabavi te naputcima nadležnih tijela koja, sukladno institucionalnom ustroju provedbe strukturnih instrumenata, imaju obvezu kontrole projekta. Tijela koja imaju obvezu kontrole projekta su: *Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao upravljačko tijelo Operativnog programa Okoliš *Ministarstvo financija, kao tijelo za ovjeravanje *Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) *Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Samostalni sektor za EU, Služba za EU projekte, kao posredničko tijelo razine 1 i *Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao posredničko tijelo razine 2. Revizijska i druga kontrolna tijela Europske komisije, također, imaju obvezu kontrole projekta, čime im je tvrtka Eko d.o.o., kao nositelj Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, omogućila pristup svim informacijama i dokumentima. Sve špekulacije, nagađanja ili pretpostavke o bilo kakvim drugim radnjama koje bi izlazile izvan okvira zakona i procedura kojih se tvrtka Eko d.o.o., kao Naručitelj u postupcima javne nabave, mora pridržavati, nisu u našoj domeni komentiranja.

Po okončanju i izboru najpovoljnijih ponuditelja u svim postupcima javne nabave javnost će biti pravodobno informirana. Više detalja o cijelom tijeku procesa javne nabave dostupno je u Odluci o poništenju postupka javne nabave, koja se može preuzeti na mrežnoj stranici www.eko-go.hr <http://www.eko-go.hr> .

Srdačan pozdrav,

Direktor: Dino Perović, dipl. ing.


 

25. travanj 2024 11:37