StoryEditorOCM
RegionalBEZ PRAVOG ODGOVORA

Što se dogodilo kobnoga dana u sobi mladog Splićanina: Bruno je opalio smrtonosni hitac u svoju djevojku, no ništa ne upućuje da joj je pištolj bio prislonjen na grudi

Piše Katarina Marić Banje/Slobodna Dalmacija
1. ožujka 2017. - 19:32
slavonska_ubojstvo-291116

 

Unatoč intenzivnom tempu kojim se provodila istraga o smrti 22-godišnje Anice Ć. iz Kaštela, konačan odgovor na pitanje kako je došlo do kobnog hica u grudi morat će dati kombinirano sudsko medicinsko i balističko vještačenje.

Mehanizam nastanka ozljede i putanja metka istražit će se u novom vještačenju o kojem će ovisiti kvalifikacija za koju će se teretiti Bruno B. (24) iz Splita, koji je opalio smrtonosni hitac iz pištolja marke mauser u grudi svoje tadašnje djevojke krajem studenoga prošle godine.

Novi kombinirani nalaz je prijeko potreban jer se tragedija dogodila u sobi u stanu gdje su dvoje mladih bili sami. Kako nema svjedoka očevidaca, točne okolnosti samog događaja rekonstruirale su se iz obrane Bruna B. nakon uhićenja, iz tragova na mjestu događaja tijekom očevida i iz naručenih vještačenja.

Provedena je obdukcija i sudsko medicinsko vještačenje ozljede nesretne djevojke. Pokazalo se kako oko rane od metka nema tragova koji bi upućivali na to da joj je pištolj bio prislonjen na grudi.

Napravljeno je balističko vještačenje o kretanju streljiva i razornoj moći i ostalim karakteristikama pištolja mauser werke parabellum, kalibra 9 mm, te analiza čahure koja je nađena na uzglavlju kreveta u sobi. U stanu u splitskoj Slavonskoj ulici provedeno je i trasološko vještačenje koje se bavi pronalaženjem, fiksiranjem i tumačenjem tragova s mjesta zločina.

Navedena tri vještačenja dala su odgovor na pitanje o položajima u kojima se nalazilo dvoje mladih kada je pištolj opalio. Zatim je provedeno i psihijatrijsko vještačenje Bruna B., koje nije pokazalo postojanje poremećaja, bolesti ili stanja smanjene ubrojivosti. Potvrđeno je da je prošao tečaj za rukovanje oružjem. Tijekom istrage saslušano je i 20-ak svjedoka, ali oni su mogli govoriti samo o odnosu dvoje mladih i načinu života Bruna B.

Kako se doznalo, njegova djevojka, sada pokojna, Anica Ć. znala je da on posjeduje pištolj. Sve provedene radnje nisu dovoljne za odluku o utuženju. Dvoji se je li riječ o nehatnom prouzročenju smrti, za koje je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, ili o ubojstvu, za koje je kazna od pet do 20 godina zatvora.

Kako se ne radi o banalnoj razlici između dva nedjela, nego o dijametralno suprotnim kvalifikacijama, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu neće ništa prepustiti slučaju.

U međuvremenu je Bruno B. pušten iz istražnog zatvora da se u nastavku postupka brani sa slobode.

18. travanj 2024 13:06