StoryEditorOCM
RegionalELISA GLISERA RASTRGALA OKLOP GLAVATOJ ŽELVI:

Zbog velike rane nije mogla zaroniti i plutala je na površini, spas je stigao u posljednji trenutak!

Piše Zrinka Korljan
2. ožujka 2017. - 09:56
zelvaaaa

U Telašćici je spašena glavata želva, čiji je oklop zahvatila elisa brodskog motora. Nesretna životinja, nazvana Tilago, plutala na površini jezera i zbog 25 centimetara dugačke rane nije mogla zaroniti, piše Jutarnji list.

Zaposlenci parka prirode Telašćica su kornjaču  u velikoj posudi trajektom poslali u Zadar. Utvrđeno je kako nije vitalno ugrožen jer mu elisa nije oštetila unutarnje organe. No, bio je u teškom stanju.

- Najprije smo mu dali infuziju i lijekove te ga ugrijali. Nakon toga smo krenuli s rekonstrukcijom oklopa. Upotrijebili smo ekološka sredstva, koja mu neće štetiti. Taj materijal je bijele boje pa smo razmišljali da ga prebojamo kako bi se lakše uklopio u okoliš kada se vrati u more. No, nismo bili sigurni da taj premaz neće biti štetan za njegovo zdravlje pa smo odustali - kaže zadarski veterinar Marino Mirčeta.

Tilago je star  30 godina, procjenjuje Mirčeta. Kaže kako je njegovo opće zdravlje bilo dobro, odnosno nije bio pothranjen ni bolestan. No, na oklopu je imao dva stara ožiljka, koji su također nastali od brodske elise. Te su ozljede bile lakše jer se od njih sam o oporavio.

16. travanj 2024 23:07