StoryEditorOCM
RegionalPOVIJESNA E-SJEDNICA SKUPŠTINE ZADARSKE ŽUPANIJE

Nema više materijala na kile papira - svakome po tablet u krilo pa udri!

Piše M. Kalajžić
9. ožujka 2017. - 15:40
tabletiskupstina

U četvrtak je održana povijesna 24 sjednica Županijske skupštine Zadarske županije, ali ne zbog nekih odlika koje su članovi skupštine donijeli već zbog činjenice što je to bila prva: e-sjednica. Umjesto hrpe materijala tiskanih na papirima, skuštinari su držali pred sobom tablete i na njima pratili dnevni red i materijale skupštine.

Poslovničkom odlukom o izmjeni i dopuni Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije od 2017. godine uvedena je dostava poziva i materijala za sjednicu Skupštine u pravilu putem elektroničke pošte (e-sjednica), a samo iznimno papirnato ili na CD-u putem pošte ili dostavne službe. S projektom uvođenja e-sjednice Zadarska županija nastavlja s aktivnostima vezanim za informatizaciju svojih poslovnih procesa koje kontinuirano provodi proteklih nekoliko godina (e-sjednica kolegija župana, e-pisarnica, službeni glasnik online itd.), a kojim se postiže racionalizacija troškova i veća učinkovitost u procesu pripreme i održavanja sjednica, smanjen broj radnih sati utrošenih u pripremu sjednica, veća transparentnost rada Skupštine i njenih radnih tijela. Posebno se naglašava ostvarenje ekološki osviještenog poslovanja kroz smanjenu potrošnju papira, prestanak upotrebe kopirnih strojeva i „fizičke“ dostave materijala.

Tako je za vrijeme trajanja sjednice, programska aplikacija bila dostupna putem projektora na zidu Velike vijećnice i posebno rukovođena na način da u tijeku rasprave uz određenu točku dnevnog reda prikazuje materijale koji se odnose na tu točku.

Skupštinari su se, kako smo vidjeli, dobro snalazili s tabletima, a sjednica je trajala čak i kraće od uobičajenog vremena.

Pitanje je da li zbog materijala ili – tableta.

25. travanj 2024 23:04