StoryEditorOCM
RegionalAKTUALNI SAT ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Preduvjet organiziranja prehrane učenika je obnova školskih kuhinja, ti standardi moraju biti jednaki za sve

Piše M.K.
9. ožujka 2017. - 23:50
zdrava_hrana2-161110

- Kretanje broja stanovnika u Zadarskoj županiji je pozitivno, ali smo svjesni i da to nije rezultat prirodnog priraštaja već kretanja stanovništva i povećanja atraktivnosti županije. Stanje kod nas nije idealno, ali je ipak bolje nego u drugim županijama u Hrvatskoj. Svi skupa trebamo raditi na tome da mladi ljudi ostanu živjeti u našoj domovini. Uvođenje školske prehrane dobar je prijedlog i inicijativa, to je aktivnost koju mi radimo izvan školskog standarda.

To bi trebalo biti jednako za sve učenike, koliko je to moguće po tehničkim uvjetima u školama. Županija uređuje te školske kuhinje koliko je moguće, važno je da sve bude u jednom standardu i da svi učenici u tom smislu budu jednaki po pitanju prehrane, što je jako bitno - kazao je župan Stipe Zrilić odgovarajući na pitanja vijećnika na Aktualnom satu županijske skupštine.

Vezano za školsku prehranu vijećnicima se obratio i pročelnik za školstvo grada Zadra Joso Nekić koje je rekao kako Zadar ima puno više djece u projektu prehrane od drugih dalmatinskih gradova, te da se intenzivno radi na revitalizaciji školskih kuhinja kao osnovnog preduvjeta da se kvalitetna prehrana učenika može uopće organizirati.

- Divljih odlagališta uz ceste ima jako puno, gdje god se krene i malo odmakne od ceste, odlagališta se vide. Uspostava Centra za gospodarenje otpadom trebala bi riješiti redovni sustav zbrinjavanja otpada, ali će ostati taj problem divljih odlagališta jer je teško utjecati na ljude da budu odgovorni. Problem divljih svinja na otocima i ostale divljači koja nije autohtona obveza je lovozakupnika da to rješavaju. Cijene zakupa poslovnih prostora koje koristi Zadarska županija nisu male, ali nigdje se ne plaća više od tržišnih cijena - nastavio je s odgovorima župan Zrilić.

- Odjel za prostorno uređenje ispostava Pag obrađuje predmete od kojih je svaki upravno pravni postupak i treba ga riješavati po pravilima struke. Ja kao župan se ne miješam nikad u svako pojedinačno riješavanje, ali sam u obvezi osigurati uvjete da se ti predmeti rješavaju na normalan način. Ukoliko stranke imaju prigovore neka ih napišu kako bi se ispitalo stanje. Što se tiče koncesionara za izgradnju nautičke luke u Povljani i odnosa prema općini, njihove relacije ne znam, zašto nisu više u dobrim odnosima također ne znam, a smatram da se ugovor koji je temeljem odluke županijske skupštine potpisan s koncesionarom treba poštivati - rekao je među ostalim župan.

18. travanj 2024 17:31