StoryEditorOCM
RegionalFOTO: MUČNE SCENE S DELOŽACIJE UMIROVLJENOG PUKOVNIKA HV-a

'Ostavljen sam od svih... Gdje su sad ti branitelji!?

Piše Marko Didić / SD
10. ožujka 2017. - 14:30
delozacija

Treća deložacija hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata 80-godišnjeg Mirka Buzova završena je u petak u deset sati. 

Buzov tako nakon 24 godine življena u tom stanu sa suprugom Anom, samohranom kćeri Anitom i njezinim 16-godišnjim sinom napušta stan od 92 kvadrata u splitskoj ulici Kneza Višeslava na drugom katu zgrade u koji se danas uselila 64-godišnja Vedranka Davidović koja je sudskim putem izborila pravo na otkup tog stana, piše Slobodna Dalmacija.

Stan nije moj, ali neću izaći! Na ulicu me izbacuju oni koji su od rata pobjegli u SAD

Njena odvjetnica Vedrana Garafulić Kukoč nam je rekla da je Mirko Buzov s puškom krajem 1993. provalio u taj stan i da se cijelo vrijeme protupravno nalazio u njemu.

- Onaj tko nasilno upadne u tuđi stan i nezakonito boravi u njemu, nema nikave pravne osnove ikada tražiti stanarsko pravo. Moja stranka i prijateljica Vedranka Davidović koja je naslijedila stanarsko pravo od pokojnog muža Dušana nakon njegove smrti 2013. nikada iz Hrvatske nije izbivala duže od dva mjeseca, tako da stanarsko pravo niije mogla ni izgubiti.

- A to što je bjelovarski sud odlučio drugačije u jedno trenutku, pa taj sud je pogriješio! Cijela ova zgrada je bila u vlasništvu oca pokojnog Dušana Davidovića, dakle Vedraninog svekra koji je bio nacionaliziran i na kojem su oni već 1984. dobili stanarsko pravo kojega nikada nisu ni izgubili.

- Moja stranka bi vam satima mogla pričati o dvadesetčetverogodišnjoj pravnoj borbi za ono što je i pravnom laiku bilo jasno. Da ne govorim o godinama plaćanog podstanarstva i toni izgubljenih živaca - govori nam odvjetnica Vedrana Garafulić Kukoč.

Gospođa Vedranka Davidović s kapuljačom na glavi i naočalama na očima pridružila se svojoj odvjentici i osobama koje trebaju provesti deložaciju ispred ulaza u zgradu, desetak minuta prije početka deložacije, a dotle je bila podalje od svih događanja. Nije htjela ništa govoriti za novine.

Oko stana su se osim novinskih ekipa počeli okupljati i zainteresirani prolaznici te neki branitelji koji Mirka Buzova nazivaju ratnikom sa Svilaje i koje je teško pogodila ova deložacija.

Oko deset sati iz stana izlazi Mirko Buzov koje pridržavaju članovi obitelji i upućuje se prema kamionu.

- Deložiraju me ljudi koji su pobjegli od rata u SAD i koji su izgubili stanarsko pravo. Nakon 56 godina radnog staža i 15 godina boravka u Hrvatskoj vojsci niko me nije zaštitio. A gdje su branitelji? Ne znam, ja nisam član tih udruga..Pa vidite da smo ostavljeni od svih - rekao je Mirko.

Mirkova kćer Anita Buzov Vidović dugo je skrivala suze, a onda je zaplakala i iz sebe otpustila sve što je tišti.

- Otac je dementan, bolestan, star, jučer nam se izgubio. Ni pet minuta nam sada nisu dali pa da pronađem i ponesem ocu lijekove. Žalosno je da je moj otac bio pas čuvar ovog stana kojeg je gospođa Davidović otkupila sa 45 tisuća kuna, a on je izbačen na ulicu baš kao pas. Nisu nam dali niti mrvu dostojanstva.

- Što je morao moj stari otac, opasan ići u Banovinu i raznijeti se? Mog oca su godinama lagali svi, počev od pročelnika Zdravka Parčine kojeg sada ovdje nema do niz drugih kojih također ovdje nema. Vidite, ovdje nema branitelja, udruga, ovdje slušate samo odvjetnicu Kukoč koja govori o pravomoćnoj i ovršnoj presudi Općinskog suda u Splitu, a ne govori kako je do te presude došlo. 

- Da ste vi u pravu, izbacili bi vi nas i gospođo odvjetnice puno prije! U toku su još dva procesa na sudu koja nisu završena, i to revizija ovog postupka na Vrhovnom sudu i naša tužba na rješenje o isljeenju iz ovog stana. Zar je bio problem i to sačekati?

- Što da kažem, da smo kaznene prijave podnijeli 2014. protiv trinaest osoba iz Grada Splita i sa suda koji su i doveli do ove situacije. Ništa se nije maklo, jedino su makli mog oca. Dok je otac po Svilaji ratovao, imala sam sedamnaest godina i dvije ga godine nisam ni vidjela, a gospoda Davidovići su pobjegli u Ameriku i sad nas izbacuju. Jadna je ovakva Hrvatska - rekla je Anita koja je barem od ove deložacije poštedjela 16-godišnjeg sina, da dijete ne gleda sve ove scene, piše Slobodna Dalmacija

 

Parčina: Učinili smo sve što smo mogli!

Zdravko Parčina, pročelnik Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Grada Splita kaže nam da im se Mirko Buzov obraćao nekoliko puta i da su oni sve učinili što su mogli.

- Htjeli su da kao Služba spriječimo deložacije, a mi tu nemamo nikakve ovlasti i ingerencije na sudske presude koje su donešene. Istina je da sam sugerirao 2005. Mirku Buzovu da po Zakonu o pravima hrvatskih branitleja otkupi taj stan od DUDI-ja ne znajući da će se taj stan prodavati osobi koja je poslije sudskim putem dobila pravo na otkup. Meni je žao što je došlo do ove deložacije, ali nikoga nismo ni iznevjerili ni lagali - rekao nam je Parčina.

24. travanj 2024 14:11