StoryEditorOCM
RegionalNOVO U HRVATSKOJ

Uskoro natječaj za izbor prvog 'Veleposlanika kulture za Zadarsku županiju'!

Piše L.B.
14. ožujka 2017. - 20:29
SIC_IZLOZBA2-080413

Zadarska županija dobit će svog veleposlanika za kulturu, odlučeno je u utorak na Kolegiju župana, gdje je prihvaćen prijedlog pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Ivana Šimunića o provođenju projekta nazvanog „Veleposlanik kulture za Zadarsku županiju za sezonu 2017/2018.“

- To je prva ovakva „priča“ u Hrvatskoj. Cilj je mobilnost kulturnih programa, uspostavljanje mreže programa u županiji kako bi se oni disperzirali, a ne da se svi slijevaju samo u Zadar, i to na Poluotok. Utvrdili smo kriterije za odabir veleposlanika čiji je zadatak u sezoni osmisliti program koji mora sadržavati najmanje jedan kulturni događaj mjesečno, najmanje deset kulturnih događaja godišnje, te njima obuhvatiti najmanje šest jedinica lokalne samouprave na području Zadarske županije, osim na području Grada Zadra. Njegove zadaće bit će brojne, bit će raspisan natječaj, a veleposlanika kulture za Zadarsku županiju među prijavljenim kandidatima birat će Kulturno vijeće Zadarske županije – istaknuo je Šimunić.

Sezona 2017./2018. obuhvaća razdoblje od 1. rujna ove godine do 30. lipnja 2018. godine, a projekt za to razdoblje košta 50 tisuća kuna.

Ideja bi, primjerice, mogla sadržavati  posjet učenika Osnovne škole Obrovac Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru, dok bi u Pag mogla otputovati Izložba fotografija Ante Brkana iz fundusa Narodnog muzeja Zadar. Ideja je puno, od gostovanja književnika Ivana Aralice na Dugom otoku, do odlaska Kazališta lutaka u Gračac ili organizacije izložbe likovnih radova učenika zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Benkovcu.

- Netko mora osmisliti i napraviti cijelu mrežu kulturnih događanja koja će funkcionirati diljem županije. Takvom interakcijom postiže se puno više ciljeva od samog gostovanja s obzirom da će takve aktivnosti promicati različitosti, upoznavanje drugačije tradicije unutar županije, te upoznavanje naše bogate nematerijalne i materijalne kulturne baštine koja se do sada, u sezoni ili izvan nje sada, prezentirala mahom u Zadru – zaključio je pročelnik Šimunić.

25. travanj 2024 08:20