StoryEditorOCM
RegionalPRAVOSUDNI SKANDAL

Popio 11 litara piva i pretukao policajca pa oslobođen svih optužbi, a još mu i država duguje odštetu!

Piše Vladimir Urukalo / SD
15. ožujka 2017. - 19:24
promet

Što se dogodi kad županijski sud pravomoćno donese "pogrešnu" presudu u kojoj oslobađa napadača na policajca i kad Vrhovni sud to, postupajući po zahtjevu za zaštitu zakonitosti, konstatira u svojoj odluci?

Ništa, osim što su oni koji su podnijeli navedeni zahtjev, a radi se o Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, dobili moralnu satisfakciju. Jer presuda je pravomoćna i tu više nema pomoći. A onaj o kome je riječ, odnosno Srđan A. iz Splita kojem se sudilo za napad na službenu osobu, mogao bi dobiti i puno više od zadovoljštine jer je u istražnom zatvoru boravio, sada ispada bez osnove, više od tri mjeseca pa slobodno može tužiti državu i tražiti odštetu.

Šakom u zatiljak

A cijela priča počela je u ožujku 2015. godine u "Prometovu" autobusu broj 60 u Strožancu kada je Srđan pijan počeo vrijeđati i vikati na kontrolora Antu Č. koji je utvrdio da on nema putnu kartu. U tom je autobusu, koji je tada bio u vožnji, sjedio i policajac Ivan B., koji je u tom trenutku bio izvan službe.

Kad je vidio da Srđan remeti javni red i mir, ustao je i došao do njega te je izvadio službenu iskaznicu i policijsku značku. Predstavio mu se i zatražio od njega osobnu iskaznicu kako bi mu utvrdio identitet. Kada je vidio njegove podatke, vratio mu je osobnu iskaznicu i još ga jednom upozorio na ponašanje te je sjeo na svoje mjesto.

No, ubrzo mu s leđa prilazi Srđan i uz uzvik: "Kome ćete vi naplaćivati kartu, a koga ćeš ti legitimirati!" dva puta ga udara šakom u zatiljak. Policajac pada na pod, a Srđan nastavlja galamiti te zamahuje nogom i plastičnom pivskom bocom od 1,5 litara želeći ga udariti. No, ovaj se uspio pribrati te ga je svladao zajedno s vozačem autobusa. Izveo ga je van da pričekaju patrolu, a nakon što je autobus otišao, Srđan je opet pokušao pobjeći.

Na Općinskom sudu u Splitu sutkinja odbija optužbu protiv Srđana za napad na službenu osobu smatrajući da je on već bio presuđen zbog tog incidenta jer je odmah nakon uhićenja priveden na Prekršajni sud i pravomoćno osuđen na novčanu kaznu zbog remećenja javnog reda i mira. Srđan je tada rekao da se uopće ne sjeća napada na policajca jer da je taj dan popio 11 litara piva.

ODO Split se žali na ovakvu odluku, a u veljači 2016. godine stiže presuda Županijskog suda u Bjelovaru kojom se odbijajuća presuda preinačuje u oslobađajuću.

Samo 'obični građanin'

Obrazloženje je bilo da policajac "nije obavljao svoju službenu dužnost u trenutku kad je napadnut" jer je sjedio na stolici te da su to "osnovni razlozi zbog kojih optuženik ne napada policijskog službenika kad obavlja službenu dužnost".

Kako je Srđan A. bio optužen za napad na službenu osobu, a već smo obrazložili zaključak po kojem do tog napada prema stavu suda nije ni došlo, tako nije mogao biti suđen za udaranje "običnog građanina" jer to onda više nije isto kazneno djelo, a već je jedan put suđen.

A što je rekao Vrhovni sud razmatrajući ovakvu presudu bjelovarskog suda? Utvrdili su da je "drugostupanjski sud pogrešno primijenio zakonsku odredbu".

- Kako je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut na štetu optuženika, trebalo je utvrditi postojanje povrede zakona ne dirajući u pravomoćnu odluku - zaključila je sutkinja Vrhovnog suda Lidija Grubić-Radaković.

20. travanj 2024 06:44