StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: OVO SU GUŠTI

Pogledajte kućicu za odmor na našem otoku samo 30-ak metara od mora

Piše Dom i Dizajn / Jutarnji list
20. ožujka 2017. - 11:10
-4(2).PNG

Smješten na otoku Korčuli samo 30-ak metara od mora, objekt koji je nekada služio za rad i odmor u masliniku prenamijenjen je u simpatičnu kućicu za odmor, okruženu maslinama, smokvama, kaduljom…

Doživljaj koji se pamti: šećete popločenom stazom kroz grmove lavande i smilja, osjetite miris lavade dok stotine leptira u zraku lete oko vas, a kako se udaljavate od mora iz grmova “izvire” simpatična kućica. Nalazite se u uvali Pičena, na otoku Korčula, a kuća koju gledate je kuća za odmor Mediterano, piše D&D.

Kako se približavate uočavaju se suhozidi koji tvore terasu, preko kojih se pruža maslinik sa stablima maslina i drugih biljaka, od smokve i kadulje do kapara…

Na terenu površine 2000 kvadrata, 30-ak metara od mora, nalazi se kuća površine 44 kvadrata, s popločenom terasom površine 100 kvadrata koja ima više namjena: ispred kuće je natkrivena terasa površine 30 kvadrata sa staklenom ogradom i stolom, na bočnoj je strani natkrivena terasa površine 10 kvadrata sa sjedećom garniturom, na otkrivenom dijelu je bazen s ležaljkama, a tu je i vanjska kuhinja s kaminom.

 

 

Sagrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, nekadašnja kuća koja je služila prvenstveno za potrebe rada i odmora u masliniku, doživjela je par preinaka te ju je lokalna turistička agencija Mediterano, specijalizirana za najam smještaja, od 2000. do 2011. godine iznajmljivala gostima kao kuću za odmor. Primijetivši kako se jako povećala potražnja za kuće koje u ponudi imaju i bazen, a njih odlikuje dulji period i bolje cijene najma, odlučeno je kako će se kuća preurediti i obogatiti sadržajem.

 

U suradnji s Tim Bolje Arhitekturom osmišljen je izgled kuće i okućnice, a radovi su krenuli 2011. godine. Od stare kuće ostala su tri zida i cisterna za vodu, sve ostalo napravljeno je novo. Budući da se kuća nalazi na području bez mogućnosti priključenja na mrežu, opskrba električnom energijom je putem solarnih panela, dok se za kuhanje i toplu vodu koristi plin.

 

Suhozidi tvore kaskadni put prema plaži i veliku terasu podijeljenu na tri djela: na natkrivenom je stol, na bočnom je sjedeća garnitura, a na otvorenom bazen s ležaljkama

– Naša mala kuća tako je postala dobar primjer i našim partnerima, vlasnicima kuća koje kao agencija iznajmljujemo, na koji način poboljšati ponudu i ostvariti veće prihode od najma – kažu u agenciji Mediterano i dodaju kako je prosjek popunjenosti za četiri sezone preko 150 dana godišnje.

Kuća je sagrađena od bloketa, odnosno betonskih cigli, dok je prilikom rekonstrukcije dodatno obložena toplinskom izolacijom i grubom kamenom gradnjom, kako bi se uklopila u okruženje. Ukupna debljina zidova je 60 cm, što osigurava ugodnu temperaturu. Veliki otvor u prizemlju podijeljen je kliznim vratima na dva dijela: jedan je dio glavni ulaz u kuću, a drugi izlaz iz sobe na terasu. Iz terase se, dakle, ulazi u dnevnu sobu, naprijed je kuhinja, a desno spavaća soba iza koje je kupaonica. Iz dnevne sobe se otvaraju tavanske stepenice koje vode na galeriju, namijenjenu djeci.

 

 

Umjesto klasičnog zida, pregrada između soba je trodjelna klizna stijenka s kombinacijom lacobel stakla i ogledala. Povlačenjem stijenki mala soba površine 9 kvadrata može postati duplo veća. Soba ima izlaz na terasu i pogled na more iz kreveta.

 

Što se tiče uređenja, cilj je bio postići ugodnost. U cijeloj kući postavljene su keramičke pločice, dok se prilikom kupnje namještaja vodilo računa o maksimalnom iskorištavanju prostora. Tako krevet u sobi ima spremište, a garnitura u boravku je multifunkcionalna: mogu se dobiti dvije fotelje, dva ležaja, kutna garnitura ili party set za sjedenje, piše D&D.

16. travanj 2024 10:21