StoryEditorOCM
RegionalSUNČANO I (PRE)VRUĆE

Ovaj tjedan će biti kao da je ljeto, temperature će biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine!

Piše PSD, Hina
21. ožujka 2017. - 12:59
plaza_turisti19-150716

Pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima mjestimice uz umjerenu naoblaku, prognoza je Državnog hidrometeorološko zavoda (DHMZ) za utorak.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u Slavoniji jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i južni vjetar, sredinom dana i poslijepodne mjestimice jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 stupnja Celzijusa, a ponegdje i malo viša.

Ostatak tjedna iznadprosječno topao

U nastavku tjedna u unutrašnjosti i dalje uglavnom suho i iznadprosječno toplo, piše HRT. 

Bit će barem djelomice sunčano, a u istočnoj Hrvatskoj i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku samo je ponegdje, rijetko moguće malo kiše ili kratkotrajan pljusak, uglavnom u srijedu u zapadnim krajevima. 

Na Jadranu od srijede do petka djelomice sunčano, a na jugu će biti i sunčanije. Uglavnom u srijedu uz više oblaka na sjevernom Jadranu se mjestimice očekuje i malo kiše. Puhat će većinom slabo i umjereno jugo. Jutarnja temperatura uglavnom viša od 10 °C, a najviša dnevna od 18 do 22 °C, a samo u srijedu na sjevernom dijelu malo niža.

Premda vjerojatno malo niža nego do petka, i tijekom vikenda će temperatura zraka diljem Hrvatske vrlo vjerojatno biti iznadprosječno visoka, pa će srednja najviša temperatura zraka ovoga tjedna biti jedna od najviših u povijesti mjerenja u razdoblju od 20. do 26. ožujka, a ponegdje vjerojatno i rekordno visoka.

Vakula: Rekordne temperature

Osim po najavljenim kojekakvim ne-svakodnevnim gospodarskim odlukama, pa i političkim, ovaj je tjedan zanimljiv i po nekim uobičajenim danima u ovom dijelu godine, piše Zoran Vakula za HRT. 

Primjerice: 

- 20. ožujka - astronomskom početku proljeća u 11 sati i 29 minuta i Međunarodnom danu sreće 

- 21. ožujka - Svjetskom danu šuma, pjesništva, lutkarstva i osoba s Down sindromom, a i Međunarodnom danu borbe protiv rasne diskriminacije 

- 22. ožujka - Svjetskom danu voda 

- 23. ožujka - Svjetskom meteorološkom danu 

- 24. ožujka - Svjetskom danu borbe protiv tuberkuloze

- 26. ožujka - početak ljetnog računanja vremena

i još nekim obilježavanjima, a u Hrvatskoj i po toplini rijetko kada doživljenoj u ovom dijelu godine. 

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26.  ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, a vjerojatno i još kojegdje, biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine. 

Štoviše, velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C! I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkome Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine.

Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22,0 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20. ožujka u povijesti mjerenja. Još viša je - 23 °C - bila u Daruvaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, Hrvatskoj Kostajnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Požegi, Velikoj Gorici i zagrebačkome Maksimiru, a u Karlovcu, Sisku i Slunju izmjereno je čak 24 °C. A u Bosni i Hercegovini je ponegdje bila i viša - u Bihaću i Sanskom Mostu 25 °C, a u Zenici čak 27 °C. Kao da je ljeto!? - piše Vakula.

22. travanj 2024 16:16