StoryEditorOCM
RegionalDRAMATIČAN APEL DALMATINSKIH LIJEČNIKA

Cijepite djecu, stižu ospice iz Rumunjske od kojih je ove godine umrlo već 17 djece!

Piše Tanja Giovanelli / SD
21. ožujka 2017. - 23:55
RTX2EIHK

Da ima istine u onoj "što južnije, to tužnije" posljednjih se godina točnim pokazuje odazivom roditelja na obvezno cijepljenje djece upravo na hrvatskom jugu, kojem prijete alarmantni razmjeri širenja ospica, kao jedne od bolesti čije se preventivno cjepivo MRP, zbog dovođenja u vezu s pojavom autizma, najviše izbjegava.

Dok se u Italiji uz 85 posto procijepljenosti, te u Rumunjskoj uz procijepljenost od 80 posto, bore s epidemijom ove izrazito zarazne bolesti, od koje je u Rumunjskoj samo ove godine život izgubilo 17 djece, kod nas je situacija pod kontrolom još samo pukim slučajem.

Zašto je tome tako da s prosječnom procijepljenošću, koja je u 2015. na području Splitske županije iznosila 86 posto, odnosno 89 posto u dubrovačkoj, upravo ove dvije županije prednjače u zabrinjavajućem trendu, provjerili smo u zavodima za javno zdravstvo, pozivajući se na indikacije nacionalnog istraživanja, koje je odradila grupa sociologa sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Instituta Ive Pilara.

Prema njihovim rezultatima, na vjerojatnost da će se roditelji odlučiti protiv cijepljenja prije svega utječe njihova mlada dob, kao i religioznost te sklonost alternativnoj medicini, koja ih više od drugih faktora odvlači od cjepiva. U obzir nije uzet društveni utjecaj; konkretnije onaj društvenih mreža preko kojih mnogi roditelji dolaze do informacija na osnovi kojih kreiraju stavove.

Odgovornost za poražavajuće rezultate u domeni obvezne vakcinacije, osim kod roditelja, dr. Milka Brzović, epidemiologinja splitskog Zavoda za javno zdravstvo, nalazi i kod medija, te dijela zdravstvenih radnika, koji, kako je kazala, ne čine sve što je u njihovoj moći da promijene negativan trend.

- Zabrinjavajuća je, ali i informativna novija statistika iz koje se prema još uvijek nepotpuno prikupljenim podacima s područja županije, može uočiti veliki pad procijepljenosti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka kod dojenčadi i male djece, koji u prethodnoj godini bilježe osobito niske obuhvate MRP primovakcinacija, odnosno prosječnu procijepljenost od svega 70 posto.

S druge strane, isti podaci pokazuju i značajno visoku procijepljenost kod djece u prvom razredu osnovne škole, čak jednaku hrvatskom prosjeku, iz čega se može zaključiti da specijalisti školske medicine odrađuju bolji posao od pedijatara - smatra dr. Brzović.

Kako navodi, ova je populacija stoga u visokom riziku za nastanak epidemije, koji je tim veći i opasniji ako se bolest pojavi kod djeteta u vrtiću ili na bolničkom odjelu za onkološke bolesnike tj. među visoko osjetljivom populacijom djece.

- Roditelji djece u skrbi pedijatara kao glavni razlog protiv cijepljenja navode strah od teških nuspojava, a da pri tome i ne znaju težinu i moguće komplikacije bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, te uglavnom pokazuju neuobičajenu podijeljenost u povjerenju za pristup liječenju djeteta u odnosu na preventivnu skrb od izabranog pedijatra.

U ovoj ukupnoj atmosferi cijepljenja, teško je roditelju i liječniku, a najteže je osjetljivom djetetu koje može teško ispaštati, odnosno nepotrebno oboljeti, te imati ozbiljne posljedice za zdravlje i život - ističe dr. Brzović, pozivajući roditelje da se savjetuju sa stručnjacima, te postupe u vjeri za dobrobit svog djeteta.

Strah od mogućih nuspojava, kako ističe dr. Mato Lakić, ravnatelj dubrovačkog Zavoda, među glavnim je razlozima zbog kojih i roditelji s područja DNŽ-a odbijaju ovo cjepivo, pozivajući se na loša iskustva u okolini, te navodnu povezanost cijepljenja i određenih bolesti; poput autizma, alergija i dijabetesa, koje su, kako upozorava ovaj epidemiolog, u više navrata demantirana znanstvenim studijama.

Iako se, navodi, i na krajnjem jugu u protekloj godini bilježi pozitivan trend cijepljenja djece školske dobi, u nekim dijelovima te županije, procijepljenost je znatno niža od preporučenih 95 posto, a pogotovo među djecom mlađeg uzrasta, gdje također postoje uvjeti za širenje ospica.

- Upozoravam sve roditelje neka učine najbolje za svoju djecu i zaštite ih, jer ako dođe do nemilih posljedica širenja ospica, svi antivakcinalci netragom će nestati. Rumunjska se nalazi relativno blizu Hrvatske, a Europski centar za kontrolu bolesti je naveo kako je vjerojatnost prijenosa ospica u druge zemlje vrlo visoka.

Prije dvije godine u Hrvatskoj je nakon niza godina s jako malim brojem oboljelih od ospica registrirana epidemija ospica s preko dvjesto zabilježenih slučajeva, kada samo pukim slučajem u našoj županiji nije zabilježen niti jedan oboljeli - navodi dr. Lakić, ističući kako je roditeljska dužnost brinuti se za zdravlje svoga djeteta, a pravo znati činjenice o cijepljenju.

- Pozivam roditelje da shvate kako medicinska struka na temelju znanstvenih dokaza isto tako brine o zdravlju svih naših građana, ponajprije onih najmanjih - kaže dr. Mato Lakić.
 

Kazne za roditelje

Aktualno je problematiku komentirala i dr. Jasna Ninčević, ravnateljica NZJZ SDŽ-a, ističući kako su u srži problema "stručnjaci" - zagovornici antivakcinalne kampanje, koji promoviraju stavove suprotne cijeloj, mnogobrojnijoj, znanstvenoj zajednici, a kojima mediji često daju jednaku važnost.

Izlaz, kako je kazala, vidi u novom zakonodavnom okviru koji bi roditeljima koji odbijaju cijepljenje oduzeo pravo liječenja na teret države, ako ona obole od neke zarazne bolesti koja je u programu cijepljenja, kao i pravo upisa djece u javne vrtiće ili škole, jer ona predstavljaju potencijalni rizik za drugu djecu.

- Znači, nema prisile, nema novčanih kazni za necijepljeno dijete, ali nemaju ni prava ugrožavati druge, ni trošiti državni novac za liječenje neke bolesti koju su mogli spriječiti - predlaže dr. Ninčević

25. travanj 2024 13:04