StoryEditorOCM
RegionalPROGLAŠENI ŠAMPIONI NOĆNJAKA

Zadranima 22 zlatne i 8 srebrenih medalja!

Piše Mirko Crnčević / SD
26. ožujka 2017. - 00:16
1_nocnjak_jelsa-230317.JPG

U subotu navečer su na 19. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara 'Noćnjak 2017.', što se održava u Jelsi na otoku Hvaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Ministarstva poljoprivrede, proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitetu i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena su i druga priznanja zaslužnim težacima kojima maslina život znači, donosi Maslina.

Dodjeli priznanja nazočili su brojni gosti i uzvanici, među njima i gospođa Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te maslinari i uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Italije.

Na ovogodišnju manifestaciju predana su 394 uzorka što ulja, što proizvoda od maslina, i čak 100 pakovina. Maslinari s područja Zadarske županije osvojili su 22 zlatne i osam srebrenih medalja (pogledajte popis nagrađenih).

Titule šampiona ponijeli su: "Oljarna Lisjak" iz Kopera (Slovenija), za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG "Matijašić" iz Zamaska); OPG "Legović" – Dragan i Marija Legović iz Kaštelira, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vicešampion OPG Milenko Zagorac iz Polače), i OPG "Jerolim Petković" iz Vela Luke na Korčuli, za izgled pakovine maslinovog ulja. 

Priznanja su pak dodijeljena: OPG Kristijan Brajko iz Oskoruše, za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Azienda Agricola Cecco" iz Nove Vasi, za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG Stipe Damić iz Rogotina, za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Oleum Maris" d.o.o. iz Vodnjana, za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; "Vina i ulja San Zvanini", za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje; OPG "Kalebić Jakupčević" iz Gornjeg sela na Šolti, za najbolji ekološki proizvod, i OPG Ćurin Eva Marija iz Gdinja, za najbolji hrvatski otočni proizvod.

Popis nagrađenih:
PAKOVINE I OTVORENA ULJA
PROIZVODI OD MASLINE
NAGRADE PO ŽUPANIJAMA I DRŽAVAMA

Inače, nakon svečanog otvaranja manifestacije, te dodjele osobnih i kolektivnih priznanja, sudionici su nazočili: sadnji spomen masline; sajmu maslinarstva i uljarstva; izložbi maslinovih ulja, te proizvoda od masline, ljekovitog bilja i s oznakom 'HOP'. 

Također im je bio dostupan 'Olio bar' uključujući degustacije i prezentacije maslinovih ulja, pa i 'Mala škola kušanja maslinovih ulja'. 

Petak je pak bio rezerviran za stručno-znanstvene teme koje su prezentirane tijekom znanstveno-stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu, te stručnog skupa Savjetodavne službe.

Budući da su mnogi maslinari i uljari, te tvrtke koje ih prate svojim asortimanom opreme i alata, sve više zainteresirani za proizvodnju proizvoda od ljekovitog bilja koje se uzgaja u maslinicima, u program 'Noćnjaka' uključene su i te interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. 

O ovim temama razgovaralo se tijekom stručnog skupa o ljekovitom bilju, a posebni gosti u tom smislu bili su stručnjaci s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Studijski obilazak uz praktično maslinarstvo (teren, uljare, i slično) upriličeno je u subotu, isto tako vođene posjete u Hvaru, Milni, Sviraču, Jelsi i Starome Gradu – Farosu. 

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje i bal šampiona 'Noćnjaka 2017.' očekivano su privukli najveću pozornost sudionika manifestacije, koju su Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić, predsjednik i predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije ocijenili najuspješnijom do sada, donosi Maslina.

16. travanj 2024 22:05