StoryEditorOCM
RegionalOBRAČUN S GLAVNIM DRŽAVNIM ODVJETNIKOM? NA POŽARIŠTU NAĐEN KANISTAR BENZINA I TRAGOVI KRVI!

Zapovjednik vatrogasaca: 'To do sada nisam nikada vidio'

Piše Mario Kavain/Slobodna dalmacija
2. travnja 2017. - 23:30
Ortynski

Vikendica Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda, u Postirama na Braču planula je u subotu navečer oko 21.30 sati.

Požar je, pokazao je očevid, podmetnut, jer je na požarištu pronađena kanta s tragovima benzina, no zahvaljujući brzoj intervenciji supetarskih vatrogasaca, kuća nije do kraja izgorjela.

Benzin

Sradalo je prizemlje, a prvi kat, galerija, tavan i krovište su sačuvani. Vatrogasci su dojavu o požaru dobili od susjeda Radovana Ortynskog oko 21.30 sati. Zatekli su požar u razbuktaloj fazi, prizemlje je već bilo izgorjelo. Ipak, uz pomoć 18 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila spašeni su kat i krovište kuće i spriječilo se širenje vatre na susjedne kuće. Prema kazivanju vatrogasaca, svi ti spašeni prostori bili su zaliveni benzinom, što jasno pokazuje da je namjera počinitelja bila zapaliti čitavu kuću. Nakon jednosatne borbe vatrogasci su u cijelosti uspjeli pogasiti požar.

Vikendica se nalazi na adresi Mala Lozna 2, a kada su vatrogasci krenuli u akciju gašenja primijetili su, rekao nam je zapovjednik supetarskih vatrogasaca Nikola Martinić, koji je osobno rukovodio akcijom gašenja, tragove krvi koji su bili u dvorištu.

O kakvoj se silini vatre radi svjedoči i podatak da je čitava betonska terasa koja dijeli prizemlje od kata izgorjela, naime, sve do željeza i kompletno napukla.

- To do sada još nisam nikada vidio - istaknuo je zapovjednik Martinić.

Počinitelj je po svemu sudeći bio iznenađen žestinom vatrene stihije pa je bio prisiljen razbiti staklo od balkonskih vrata u prizemlju da i sam ne bi nestao u plamenom ognju. Očito mu je piromanski plan izmaknuo kontroli. Petama je dao vjetra u pokušaju bijega iz zapaljene kuće, ali je iza sebe ostavio krvavi trag. Vatrogasci su taj krvavi trag slijedili sve do glavne ceste iznad Postira, a potom mu se trag gubi u šumi. Dakle, podmetač požara spas je pod okriljem noći pronašao u gustoj bračkoj šumi.

Kamo je pobjegao počinitelj i zašto je to učinio, pokušat će odgovoriti istražitelji. Očevid su proveli splitska policija i Državno odvjetništvo. Za sada nema nikakvih informacija o nekakvoj zavadi ili sukobima sa susjedima. Radovan Ortynski nije želio komentirati paljevinu:

Bez komentara

- Očevid je u tijeku, Državno odvjetništvo oglasit će se nakon što bude proveden. Za sada nemam ništa za komentirati - rekao je.

Ortynski je postao poznat po postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u kojem je suđeno za niz kaznenih djela, od ubojstava povezanih s organiziranim kriminalom do iznuda i drugih djela, no sve je na kraju palo u vodu. Pojedinci su osuđeni za trgovinu drogom, no optužba za organiziranje je odbačena. Ovaj postupak je Ortynski vodio kao istražni sudac, da bi potom bio imenovan za glavnog državnog odvjetnika. Kao istražni sudac je 90-ih vodio istrage i nad Mladenom Naletilićem Tutom, Vinkom Martinovićem Štelom i u slučaju ubojstva Zlatka Bagarića, šefa zagrebačke mafije 90-ih. Vlada Ivice Račana ga je zbog pedigrea beskompromisnog borca protiv kriminala imenovala 2001. za šefa DORH-a, no na toj dužnosti uspio je preživjeti samo 14 mjeseci. Otvoreno je kritizirao i vlasti i Vrhovni sud zbog opstrukcija. Na kraju je otišao u invalidsku mirovinu.

Imovina

U međuvremenu je krenuo u ‘čišćenje’ zemljišnih knjiga na Hvaru i Braču, kako bi vratio dio obiteljskog nasljeđa koje im je nacionalizirano još u Kraljevini SHS. Krije li se iza podmetanja požara netko od njegovih davnih “mušterija” ili mu se sveti netko vezan uz imovinske sporove, pokazat će istraga.

19. travanj 2024 11:38