StoryEditorOCM
RegionalNOVIGRAĐANIMA UZVRATILI GOSTOPRIMSTVO

Petrčanci ugostili hodočasnike iz Istre

Piše Zadarski.hr
3. travnja 2017. - 14:19
PET2.JPG


Proteklog vikenda u Petrčanima je bilo i veselo i svečano. Vjernici župe Novigrad (Istarski) i Dajla predvođeni župnikom don Lukom Pranjićem stigli su na hodočašće u Petrčane, gdje su bili smješteni po mnogobrojnim obiteljima. Riječ je o uzvratnom hodočašću, prošle su godine Petrčanci sa svojim župnikom don Antom Sorićem posjetili Lanišće, župu u kojoj je ubijen blaženi Miroslav Bulešić i riječko svetište Gospe Trsatske, te su ih tada domaćini iz Istre smjestili po svojim obiteljima, a ovog je vikenda to uzvraćeno na najljepši mogući način.

Hodočasnici iz Istre su, nakon molitve u crkvi svetog Šime, koju je predmolio mons. Josip Lenkić, krenuli u obilazak grada Zadra i njegovih znamenitosti. U večernjim satima stigli su u Petrčane gdje su raspoređeni u pedesetak obitelji. Domaćini i gosti analizirali su svoje dijalekte i pronašli sličnosti u njima - stariji Petrčanci sa svojim dijalektom podsjećaju na nekadašnji veneto.

U nedjelju vjernici obiju župa napunili su župnu crkvu gdje su uz euharistijsko zajedništvo zajedno molili i pjevali korizmene pjesme. Svetu misu predmolio je vlč. Luka Pranjić uz koncelebraciju župnika Petrčana i stalnog đakona Porečko-pulske biskupije. Don Luka je u propovjedi naglasio važnost približavanja Uskrsa za život i vjeru vjernika u svjetlu evanđelja o uskrsnuću Lazara.

Posebnost ovog susreta je bio vrlo velik odaziv domaćina koji su dobrovoljno primili goste pod svoj krov te na različite načine svojim volonterskim radom pomagali župniku u organizaciji ovog uzvratnog hodočašća, napose u pripremi ručka za sedamdesetak osoba.

-Stalno svjedočenje vjere kao i korizmena priprema za Uskrs upućuju uvijek na drugoga, nepoznatog putnika koji nam dolazi a važnost je domaćina da uvijek prepozna čovjeka, vjernika, našega brata. Pokazali ste da ste mala župa ali velika srca kada je u pitanju bližnji, neka takav duh prevladava i tijekom cijele crkvene-liturgijske godine. Zahvala ide i Mjesnom odboru Petrčane i TZ grada Zadra koji su pomogli u organizaciji ovog lijepog događaja - rekao je domaći župnik don Ante Sorić na kraju susreta.

U nedjelju nakon ručka hodočasnici su se uputili u posjet kraljevskom gradu Ninu i pohodili zavjetni kip Gospe od Zečeva.

08. svibanj 2024 23:23