StoryEditorOCM
RegionalMEĐUNARODNA SURADNJA

LAG Bura počela suradnju s Česima i Francuzima oko poboljšanja socijale u ruralnim krajevima

Piše Zadarski.hr
5. travnja 2017. - 15:02
DSC00875.JPG

LAG Bura, MAS Sv. Jana z Nepomuku iz Češke i Syndicat de Lorge iz Francuske započeli su suradnju na projektu Erasmus+ Program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja socijalnih usluga u ruralnim krajevima. Projekt pod nazivom „Education of decision-makers and social services providers - quality in care" (Edukacija donositelja odluka i pružatelja socijalnih usluga-briga o kvaliteti) financira se iz sredstava EU.

Konferencija i prvi sastanak radne skupine održani su u Češkoj u mjestu Spálené Poříčí od 21.03-28.03.2017. Projekt vodi Ana Škara, mag.iur. Sudionici s područja LAG-a su bili predstavnici općine Jasenice, općine Novigrad, općine Posedarje, općine Vrsi, grada Obrovca, općine Starigrad, predstavnica Doma za odrasle Zemunik, predstavnik iz AGGR-e i predstavnici obiteljskog doma Perinić iz Vrsi.

Imali smo prilike upoznati se sa primjerima dobre prakse Senior Express i Susjed+. Senior Express omogućava prijevoz osoba starije životne dobi po povoljnoj cijeni radi unaprijeđenja kvalitete života. Susjed+ je sistem razvijanja mreže usluga susjeda po svojim mogućnostima za dobrobit zajednice. Sastanci radne skupine započeli su predstavljanjem i usporedbom sustava socijalnih usluga u Češkoj, Hrvatskoj i Francuskoj.

Za vrijeme sedmodnevnog boravka u Češkoj posjetili smo različite institucije socijalne skrbi te OPG „Angus Sobesuky". Osim toga, posjetili smo volonterski centar „Totem" u Nepomuku, Dom za skrb starijih „Nepomuk", Dom za skrb starijih osoba Vlčice, Krizni centar Archa u Plzenu, stacionar „Kristian" za nemoćne osobe u Prešticama. Ovaj posjet i radionica rezultirali su razmjenom iskustva stečenim u tri različite zemlje, novim saznanjima o pružanju socijalnih usluga u ruralnim krajevima.

Cilj zbog kojega smo pristupili ovome projektu je sljedeći: unaprijediti znanja i razmijeniti iskustava dobre prakse iz područja socijalnih usluga, te implementirati nova znanja na području koji obuhvaća LAG Bura. Prema hodogramu projekta, u svibnju 2017. organizira se odlazak u Francusku i posjet mjestu Plœuc-sur-Lié.

Ovaj posjet Francuskoj predviđa upoznavanje s primjerima dobre prakse u organizaciji lanca socijalnih usluga i usporedba s češkim modelom. U sklopu ovoga projekta LAG Bura ugostiti će projektne partnere iz Češke i Francuske u listopadu 2017. Predviđaju se posjete ustanovama socijalne skrbi u našem ruralnom kraju, pravi se konačna usporedba koja uključuje sva tri sustava, navode se primjeri dobre prakse koji mogu poslužiti kao model primjene socijalnih usluga.

Na kraju sastanka i analize sustava socijalnih usluga u različitim zemljama priprema se završno izvješće projekta koje se prosljeđuje povjerenstvu EU.


 

23. travanj 2024 12:01