StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NA DANAŠNJI DAN PRIJE 20 GODINA OTVOREN JE NOVI MASLENIČKI MOST

Ni rat, ni bura ni potres nisu nas spriječili da ga izgradimo!

Piše AVŠ
8. travnja 2017. - 22:03
maslenicki_most1-080417

Na jučerašnji dan, prije točno 20 godina, otvoren je novoizgrađeni Maslenički most koji je 8. travnja 1997. godine u promet pustio Franjo Tuđman.

Gradnja most koji je za Hrvatsku uvijek bio više od puke betonske kontrukcije, simbol spajanja sjevera i juga, trajala je gotovo četiri godine u okolnostima kojih se njezini sudionici i danas prisjećaju s nostalgijom.

- To je bilo vrijeme velikog zajedništva, ponosa, prkosa i dišpeta. Dok se Hrvatska razarala, mi smo pod zaštitom vojske gradili most koji je ovoj zemlji tada značio puno više od same građevine. Kada nas danas pitaju tko nam je, dok smo gradili ovdje, čuvao glavu odgovaram: Bog, vila Velebita, Sveti Ante kojemu smo ovdje iz zahvale izgradili kapelicu i drugi Ante, general Gotovina koji nam je pružao zaštitu sa svojim vojnicima i bio čest i rado viđen gost na gradilištu- kazao je inženjer Tonči Ljubetić na svečanosti koju je u Masleničkom ždrilu jučer organiziralo Ministarstvo prometa, prisjećajući se nevjerojatnih neprilika i nedaća koje su pratile izgradnju mosta.

- Bilo je tu svega, od velikog potresa koji se dogodilo točno na dan kada smo spojili lukove do strašne bure za doček 1997. godine koja je puhala preko 240 kilometara na sat. Kada smo došli na gradilište ujutro imali smo što vidjeti: ogromna toranjska dizalica bila je srušena. Od muke smo sve bacili na šalu, otišli u Vinjerac na marednu i zapivali. Barem nismo vrijeme morali trošiti na demontažu dizalice – prisjetio se Ljubetić koji se jučer nakon dugo vremena susreo s kolegama graditeljima, ali i braniteljima koji su osigurali gradilište u Maselničkom ždrilu.

Gradnja novog mosta počela je dvije godine nakon što je 21. studenog 1991. srušen "stari" Maslenički most, a na do tada najvećem graditeljskom pothvatu zajednički su radili Hrvatske ceste, Konstruktor inženjering, Građevinski fakultet iz Zagreba I Institut građevinarstva Hrvatske. Most je projektirao pokojni Jure Radić čija je supruga Jagoda, uz ministre Olega Butkovića i Gorana Marića, jučer bila posebna gošća na svečanosti proslave.

- U tim trenucima trebalo je imati hrabrosti i znanja za završiti jedan ovako veliki projekt. Okolnosti u kojima je rađen i način na koji je građen nama bi danas trebale poslužiti kao nadahnuće jer ovaj most je čuvar naše povijesti- kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

Na istom mjestu gdje je 8. travnja 1993. napravljena povijesna fotografija svih koji su sudjelovali u gradnji tada novog Masleničkog mosta, jučer je s istim sudionicima snimljena nova- točno 20 godina kasnije.

25. travanj 2024 10:55