StoryEditorOCM
RegionalPOTRAŽILI SMO U STANKOVCIMA ROĐAKE MARIJE ŠIMOVIĆ, ČLANICE ALVAREZOVA TIMA ZA SPAS AGROKORA

„Ako ih naša Mare ne spasi, ne znamo tko će!“

Piše Katarina Rudan
10. travnja 2017. - 12:49
agrokor_konferencija16-040417

Kad smo se u petak iz Šibenika uputile za Stankovce, poznatom benkovačkom cestom, zadatak je bio pronaći rodbinu, poznanike, prijatelje, mještane - riječju osobe koje su u bilo kakvoj vezi ili nešto znaju o obitelji Perica. Onoj iz koje, s majčine strane, potječe jedina Hrvatica u timu tvrtke Alvarez& Marsal koja spašava "Agrokor" – Marija Šimović. Budući da Perica, osim u Stankovcima, ima i u Biloj Vlaki, Budaku i Crljeniku, naseljima u administrativnim granicama općine Stankovci, trebalo je saznati o kojim Pericama se radi. Zahvaljujući dobrim ljudima i telefonima, doznali smo da su naše odredište Stankovci, što je olakšalo posao. Naizgled, jer inače gostoljubivi Stankovčani nerado govore za novine. Fotografiranje? Ne dolazi u obzir!

Ipak, nasmiješilo nam se malo sreće i na razgovor su, kad smo im objasnili zašto smo došli i što nas zanima, pristali Vjeko Pelajić i Miro Škeljo.

- Davno je Ana otišla u Australiju. Negdi sedamdesetih godina i tamo se udala za Hercegovca. Sićan se ja, dolazila je u selo jedna Anina kćer s dečkom. Ima tome godina. A jel to bila ta Marija, ko zna... Koliko je meni poznato, Ana ima dvi kćeri i dva sina. E sad, koja je bila, ne bi znao. Šta? Marija sad spašava "Agrokor"? Ma ko će to spasit, kad je Todorić sve sredio! Dabogda uspila, al'... ne znam - reče barba Vjeko vrteći glavom.

Miro nam je objasnio gdje su Perice, a onda su počeli o selu i problemima koji ih tište.

- Ajde vi napišite kako nas u Stankovcima danas ima samo 650, a od toga je stotinu starih momaka. Neće da se žene, a i nemaju koga jer sve mlado ode. Vidite vi koliko je zemlje neobrađeno, a mladost po kafićima. Nije to dobro. Ako se nekad moralo ić trbuhom za kruhom po Njemačkoj ili u Australiju, ka šta je Ana otišla, a ima i po drugim zemljama naši ljudi, ne moraju danas. Nek rade zemlju, a ne je prodavat! - razvezao se Vjeko.

Krenuo razgovor u sasvim drugom smjeru, pristojno smo poslušale Vjeku i Mira, upamtile upute i krenule dalje, put Budaka. Na sljedećem koraku pomogao nam je jedan predivan stariji bračni par preko kojeg smo trebali doći do Marijina ujaka. Međutim, nismo se susreli. Naime, Anin brat, Marijin ujak, Miro Perica i njegova supruga Anka žive u Stankovcima, ali ne žele kontaktirati s medijima i govoriti o svojoj široj obitelji. Smatraju da o privatnom životu nećakinje Marije ne treba pisati po novinama, jer on nema veze s poslom zbog kojeg je trenutno u Hrvatskoj.

- Najvažnije je da Marija kao član ekipe svoj dio posla odradi uspješno, a sve ostalo nije važno za javnost - poručili su nam kratko. Doznajemo da osim brata Mira, Ana ima i dvije sestre koje žive u Zadru, te da je redovito s obitelji dolazila u svoj rodni kraj.

- Sad je već starija i, koliko čujem, živi u Londonu kod Marije. A kad je bila i oće li dolazit... e to ti ne bi moga reći - kazao nam je jedan stariji gospodin i dodao kako je Marija najuspješnija i najpoznatija svjetska žena koja vuče korijene iz Stankovaca.

- E... da se sad nije pojavila u Zagrebu, tko bi znao za nju. A ni vi sigurno ne bi došli u Stankovce! - rekao je na odlasku.

19. travanj 2024 08:42